Reg Kft.

2024.01.19. 15:00

A bíróság visszavonta a lőrinci pernyehányón működő cég engedélyét

A bíróság visszavonta a Lőrinciben, az egykori Mátravidéki Hőerőmű pernyehányóján működő kft. környezethasználati engedélyét, egyben új eljárás lefolytatására utasította a Nógrád Megyei Kormányhivatalt.

Tari Ottó

A kornyékbeliek már többször tiltakoztak a bűz ellen, jogi úton is támadták a kft.-t

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Hatvani városházi forrás közlése alapján – idézzük – „a hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület által kezdeményezett jogi eljárások eredményesek voltak. A bíróság olyan mértékű szabálytalanságokat állapított meg, amelyek miatt visszavonta a REG Kft. 10 évre kiadott környezethasználati engedélyét, egyben új eljárás lefolytatására utasította a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt.”

A hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület jogi eljárásokban támadta meg a REG Kft. (régebbi nevén Hunviron) környezethasználati engedélyének szabályosságát. Korábban a Heves Megyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabály megsértése, valamint engedélytől eltérő tevékenység miatt a REG Kft. részére mintegy 141 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki, amelyet később figyelmeztetés szankcióra mérsékeltek.

A továbbiakban új eljáró hatóságot jelöltek ki, így 2021-ben a Nógrád Megyei Kormányhivatal új, tíz évre szóló egységes környezethasználati engedélyt adott a gazdasági társaságnak, amely azóta már több alkalommal is módosítottak. A Miskolci Törvényszék a több éves jogi küzdelem után kimondta, hogy a hatóság nem járt el kellő alapossággal, az engedélyezési eljárást meg kell ismételni.

A per során – amelybe szakértőt is bevontak – kiderült, tisztázni kell a talajvíz figyelő kutak szennyezettségét, de a pernyén kialakított tározó medencék vízzárósága is aggályos, nem felel meg az elérhető legjobb technológia követelményének  – közölték a polgármesteri hivatalban.

Az eljárás során azt is megállapították, hogy ma sincs aktuális, elfogadott és betartott rekultivációs terv, amely a környezetbiztonság és a tájrehabilitáció alapja. Az ügy a bűzzel indult, de ettől jóval komolyabb környezeti kockázatokkal, problémákkal és megoldandó feladatokkal ért a jelenlegi szakaszába.

A bíróság jogerős döntése nyomán gyorsan újra is indult az engedélyezési eljárás, melyhez a hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület jogi és szakmai csapata már számos javaslattal élt. Ezek között kiemelt volt a rekultiváció tervszerűségének, szakszerűségének helyreállítása.

Bízunk benne, hogy a hatóság az új eljárás keretében minden eljárási és szakmai hibát kijavít, alapos szakmai véleményünket befogadja, a cég pedig ezeket betartja. Ez az alapja, hogy az itt élőknek ne kelljen többé tartania a környezet veszélyeztetésétől – nyilatkozta Horváth Richárd polgármester, aki azt is elmondta, ha a mára kialakult helyzet sem hoz megoldást, folytatják a jogszerű küzdelmet.

Megkerestük a kft. illetékeseit, akik megerősítették: a bírósági ítélet értelmében a kormányhivatal újraindítja az engedélyezési eljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában