Elismerés

2024.02.18. 11:20

Díj Elekné Román Katának: a jelenlét a kulcs az esélyteremtéshez Kerecsenden

Hazánkban jelenleg 177 Jelenlét Pont működik a hátrányos helyzetű településeken, köztük Kerecsenden is. Az itt zajló munka elismeréseként E. Román Kata a napokban Jelenlét-díjat vehetett át.

Barta Katalin

Elekné Román Kata a napokban vehette át a rangos elismerést

Forrás: Beküldött fotó

Kerecsenden két éve avatták fel, azóta működik a Jelenlét Pont, ezt 22 év kitartó munka előzte meg. Óriási mérföldkőnek számított ez a település életében, hiszen immár tizenhat területen igyekeznek segítséget nyújtani a hátrányos helyzetű családoknak. Ez év januárjában több mint háromszáz ember fordult meg a Fő út 154. száma alatti Zöld házban, akik segítséget reméltek egy-egy kilátástalannak tűnő, nehéz élethelyzetben. Az elmúlt években több ezren kapaszkodtak Elekné Román Kata és az általa felépített csapat segítő kezébe. A napokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által a legszegényebb településeken dolgozó szociális segítők elismerésére alapított Jelenlét-díjakat is átadták. Köztük E. Román Kata is átvehette a kitüntetést. Arról kérdeztük, honnan a szűnni nem akaró segíteni akarás, milyen utat járt be az elmúlt évztizedekben, s hogy mire a legbüszkébb magán- és szakmai életében.

Kata Kerecsenden született, ahol édesanyja 36 éven át látta el a védőnői teendőket, így a faluban minden családot jól ismert. Kislányként a családban azt tapasztalta, hogy a kapu mindig nyitva áll a tanácsot kérők, a bajban lévők előtt. Ebben a szellemben nevelkedett, így a mai napig természetes számára a nyitottság és a segítőkészség. Meséli, az általános iskola után Egerben a Dobó István Gimnáziumban folytatta tanulmányait, majd a Debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen szerzett magyar-történelem szakos diplomát. Itt ismerkedett meg férjével, Istvánnal, akivel 42 éve él harmonikus házasságban. Öt gyermekük született. Ma már mindannyian diplomás, szakmájukban kiválóan teljesítő, felnőtt emberek. Magánéletében erre a legbüszkébb, s arra, hogy gyermekei kölcsönös szeretetben és tiszteletben támogatják egymást.

A szakmai életben is számos eredménnyel gazdagította nemcsak szülőfaluját, hanem a hazai kulturális közéletet is. Gyermekei felnevelése után Egerben a Szent István Rádióban dolgozott éveken át riporterként, szerkesztőként, majd Budapesten a Katolikus Rádióban folytatta munkáját. Több mint ezer rádiós adaptáció, hangjáték, kulturális műsor készítésében vett részt és alkotott maradandót szerző-és munkatársaival. Nagy álma volt egy esélyteremtő Gyermekház létrehozása szülőfalujában, a hátrányok csökkentésére és az esélyek növelésére. Amikor erre pályázati lehetőség nyílt, hazahívta az önkormányzat vezetése, hogy vállalja el a munkát.

Két évig vett részt ennek létrehozásában, működtetésében, a szakmai tevékenység megalapozásában, majd a Belügyminisztérium és a Máltai Szeretetszolgálat által életre hívott Felzárkózó Települések Program helyi koordinátatoraként vállalt feladatot a nevéhez kötődő Világítani Fogok Egyesület színeiben.

A Máltai Szeretetszolgálat jelmondata: Mid van, amit nem Istentől kaptál?

E. Román Kata még a Jelenlét Pont avatásán feltette a kérdést: „ha körülnézünk a házban, a portán, bennünk is ez a kérdés motoszkál: mink van, amit nem kaptunk? A bútorok, berendezési tárgyak, de még a tányérok és terítők is mind-mind adomány, vagy odaajándékozott hagyaték… De ez így van jól, mert e munka lényege épp a nyitottság, a jó szabad áramlása, az adás és elfogadás, félelmeink és kicsinyességünk levetkőzése. Köszönet tehát mindazoknak, akiknek jóvoltából munkánkat végezni tudjuk! Köszönet a Belügyminisztériumnak és a Máltai Szeretetszolgálatnak a felzárkózó programért, amibe bekapcsolódva naponta dolgozhatunk Kerecsendért, és köszönet a házért is, amit a program jóvoltából vásárolhattunk. Hála illeti a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot, Sója Miklós Nyitott Ház Szövetséget, akik támogatták táboraink mellett felzárkóztató iskolai foglalkozásinkat is, délutáni gyerekprogramjainkat. 

Köszönet önkénteseinknek, akik hűségesen kitartanak e mellett a szegényes falucska és gyerekeink mellett! Köszönet támogatóinknak, akik időt, pénzt, fáradságot nem sajnálva mellettünk állnak a legnehezebb helyzetekben is! Köszönet a falu önkormányzatának, intézményeinek, civil szervezeteinek és az egyházaknak a jó együttműködésért és támogatásért! Hálásak vagyunk a helyi vállalkozóknak és mestereknek, valamint a közmunkásoknak a sok-sok elvégzett javításért és munkáért. Ha azzal kellene most elszámolnunk, nekem és munkatársaimnak, hogy ez a sok segítség, bizalom, befektetett emberi és anyagi tőke hogyan kamatozik, nem lennénk könnyű helyzetben. Sikerek és kudarcok naponta váltják egymást életünkben. Munkánk csepp a tengerben. A leszakadás, elszegényedés, emberi, anyagi és szociokulturális hiányok egész országot nyomasztó tengerében talán nem is látszik munkánk semminek. De tudjuk, hogy ha ez nem lenne, még sokkal rosszabb lenne minden. Mert itt naponta gyerekzsivaj tölti meg a házat, és jó programok. Mert a végletes eladósodottságban sokaknak kereshetünk kiutat, munkát. Mert a kilátástalanságból drogba menekülők közül legalább néhányat emberibb élet felé segíthetünk. Mert sok-sok anyuka kap támogatást a kisgyermeknevelésben családmentorainktól és ez a gyerekek számára legalább kicsivel több esélyt jelent.”

Nehéz lenne összefoglalni, mi mindent tett az elmúlt évtizedekben a helyi szegény sorban élőkért. A gyermekeknek szervezett, egyhetes, ingyenes nyári táborokban évek óta több százan jutnak vakációs élményekhez olyan fiatalok, akiknek más lehetőségük nincs a nyaralásra. Ez a gigászi feladat csak úgy teljesülhet, hogy rengeteg önkéntes, adományozó szervezet és civil személy segít a szervezésben, a költségek fedezésében, a lebonyolításban. Éveken át a katolikus egyházközség világi elnökeként is szolgálta a közösséget. Az ő kitartó küzdelmének is köszönhető, hogy a falu háborús pusztítás után fölépített, de részben szükségmegoldásokkal létrejött templomát sikerült fölújítani és méltó módon befejezni.

A Jelenlét Ponton két éve zajlik a segítő munka. Reggel kilenctől itt fogadják azokat, akik segítségre szorulnak, például azokat is, akik tisztálkodni, mosni szeretnének, mert otthon erre nincs módjuk. A munkatársak a rászorulók ezer ügyes-bajos dolgát segítenek intézni adósságkezeléstől munkahely keresésig, hogy csak a legegyszerűbbeket említsük. A gyerekeknek az iskola után foglalkozásokat szerveznek. Jól működik a kertprogram, amelyhez csaknem ötvenen csatlakoztak a faluban olyan emberek, akik hajlandók saját kertjüket megművelni és tapasztalataikat megosztani egymással. Őket ingyenes vetőmaggal, palántákkal, tanulmányi kirándulásokkal segítik.

Kata nem hiszi, hogy az egész világot megválthatják, ahhoz lobogó tizenévesnek kellene lenni élettapasztalatok nélkül, hogy ilyesmit reméljen az ember. De ekkora kalandra nem is vállalkoztak. Egyesületük neve is jelzi határaikat, vállalásukat. Biztos sokan ismerik a gyerekdalocskát, amiből nevük ered: "Kicsiny kis fényemmel, világítani fogok." Ha ezt tesszük egymást támogatva, előbb-utóbb látszani fog ez a fényecske.

Kapaszkodó a legreménytelenebb élethelyzetben is:

A kerecsendiek számára a Zöld Házban működő Jelenlét Pont mára biztos kapaszkodót jelent a legreménytelenebb élethelyzetekben is, a gyermekek pedig második otthunuknak tekintik a helyet. Kata szavaival élve ide olyan ügyekben is segítségért lehet fordulni, amik elakadnának a hivatalok útvesztőiben, ahol helye van napi rendszerességű gyerek- és ifjúsági programoknak, ahol folyamatosan jelen vannak a segítő szakemberek, és tehetik azt a kevés jót, amit Isten rájuk bízott, és amit a Felzárkózó Települések és a Fókuszban a Gyermek program keretei között a Máltai Szeretetszolgálat konzorciumi partnereként vállaltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában