Testületi

2024.02.22. 18:46

Hatvanban az idén jut fejlesztésekre és béremelésre is

Hatvanban az önkormányzat vezetése elfogadta a város idei költségvetését.

Tari Ottó

A hatvani városháza

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Horváth Richárd polgármester az egyensúly költségvetésének nevezte a 2024-es büdzsét, amelynek számait csütörtökön hagyta jóvá a képviselő-testület. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a szigorú gazdálkodás eredményeként mostanra vissza lehetett vezetni a járvány előtti intézkedéseket, s folytatódhatnak azok a programok – egyebek közt az útfelújítás vagy a szociális szféra „kistafírozása” –, amiket a pandémia idején szüneteltettek. Kiemelte: a felelősségteljes lépéseknek érezhető az eredménye, de továbbra is szigorú gazdálkodást vár el az önkormányzati cégek és az intézmények vezetőitől.

A város ebben az évben 10,7 milliárd forintból gazdálkodik. Az iparűzési adóbevétel ötmilliárd forint körül alakul, ami az elmúlt évek legmagasabb száma, ám a képet árnyalja, hogy szolidaritási hozzájárulásként másfél milliárdot be kell fizetni az államkasszába.

Ezzel együtt is folytatódhatnak azok a fejlesztések, amiket a covidjárvány idejére felfüggesztettek. Így a testület 360 millió forintot szavazott meg út- és járdaépítésre, amiből rendbe tehetik a Kastélykert, a Kölcsey, a Damjanich, valamint a szőlőhegyi Barackos utcákat.

Pályázati és helyi forrásból idén új bölcsőde épül az újhatvani településrészen. Fejlesztik a strandot, a játszótereket is, az önerős beruházásokra összesen 1,3 milliárd jut. 226 milliót különítettek el az óvodák működési kiadásaira, további 20 milliót pedig a nevelők bérkiegészítésére. S ha már bér: az önkormányzat intézményeinek dolgozói ebben az évben átlagosan 20 százalékos fizetésemelésre számíthatnak. A szociális szféra az állami támogatáson felül több százmilliós pluszt kap.

A költségvetésben azt is figyelembe vették, hogy a szolgáltatások 20-40 százalékkal drágultak, ezért ezek igénybe vételéhez a korábbiaknál nagyobb összegre lesz szükség. Mindazonáltal maradt pénz a Közösségi Költségvetésre, valamint a városi rendezvényekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában