Magbörze

2024.02.15. 11:25

Kedvükre magolhatnak Egerben a kertészkedők

Egerben február 17-én szombaton rendezik meg a Bátri-Egri Magbörzét a Civil házban. Ketészkedőknek jó nap a szezonkezdethez. Sok tudással és különleges vetőmagokkal gyarapodhatnak.

Barta Katalin

Egerben e hét végén szombaton délelőtt 10-13 óráig rendezik meg meg a Civil Közösségek Házában a Bátri-Egri Magbörzét. Máthé Orsitól az esemény főszervezőjétől, a Bátri Banya-Tanya Alapítvány vezetőjétől megtudtuk, az idei lesz a tizenötödik alkalom, amikor a kertelők elhozhatják a rendezvényre saját fogású vetőmagjaikat, hogy megoszthassák egymással a kedvenc kerti fajtáikat, termesztési tippjeiket, receptjeiket.

Korábban éveken át Bátorban a aluházban rendeztek tavasszal hasonló rendezvényeket, amelyek egyre népszerűbbé váltak. Az egri civil házban jóval több érdeklődőt tudnak fogadni, s ráadásul ez alkalommal különleges vendégek előadásai is segítik a kertbarátokat. 

A börzén ott lesz Balajti Anita, Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ képviselője Tápiószeléről, Kiss Dorottya, a Vándorkovász Porta, Magház Egyesület képviseletében, Csathó Tibor, az egri Életfa Környezetvédő Szövetség vezetője, valamint Máthé Orsolya, a bátori Banya-Tanya Alapítvány vezetője. 

A szervezők azt ígérik, ha valakinek nincs saját magja, se csüggedjen, mivel a rendezvényen biztosan szert tehet rá, egyúttal kedvet kaphat a vetőmag-önellátáshoz.

A magbörzének jól bevált  játékszabályai is vannak. Minta mennyiségű vetőmagot adnak egy-egy fajtából. Érkezéskor 500 forint adomány megfizetésével mindenki kaphat öt darab lepecsételt tasakot, ezekbe a börzén begyűjthetik a legizgalmasabb fajtákat, amik otthonra lelhetnek a kertjükben.

Ha valaki legalább öt fajta, saját fogású, szabadelvirágzású növényről szedett magot, az öt tasakot adomány nélkül kapja meg.
Ha valaki olyan sok fajtát visz, hogy külön asztalra van szüksége, érdemes előre jeleznie hogy a helyszínt alkalmassá tegyék erre.

A magbörzén vetőmagok árusítására, vásárlására nincs lehetőség. Olyan közösségi eseményre számíthatnak a résztvevők, ahol bevált fajták szaporítóanyagait adják át, termesztési, felhasználási ötletekkel, tapasztalatokkal együtt.
Fontos, hogy csak csávázatlan, saját termesztésű, nem kereskedelmi fajták vetőmagjait várják, amikről szívesen beszélgethetnek hasonló kertelő emberekkel!
A program 10 órakor keződik köszöntővel, valamint némi ismertetővel a magbörze történelem és a Magház mozgalom bemutatásával. Ezekről Máthé Orsolya, a Banya-Tanya Alapítvány vezetője, a Magház Egyesület képviselője mesél majd röviden. A Civil Közösségek Háza zöld programjait Csathó Tibor, az egri Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke ismerteti, fél 11-től pedig a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ múltjáról, működési területeiről a génmegőrzés folyamatáról hallhatnak bővebben Balajti Anita előadásában. Ezt követően a Vándorkovász Porta Génmegőrző munkájáról tart rövid ismertetőt Kiss Dorottya. 

A rendezvényre szeretettel várnak mindenkit, aki szereti a kertészkedést és minél kreatívabban szeretné ezt a műfajt gyakorolni.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Lang Róbert / Somogyi Hírlap)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában