Heol.hu Videó

2024.03.01. 10:25

A demenciával élők biztonságáról volt szó Gyöngyösön + fotók, videó

Az Alzheimer Café Gyöngyös februári vendége Komáromi Hajnalka, a gyöngyösi Villa Rosa Idősek Otthona vezetője volt.

Szabó István

Az Alzheimer Café Gyöngyös februári foglalkozása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szerdán folytatódott az Alzheimer Café Gyöngyös foglalkozássorozata a mátraalji városban. Portálunkon beszámoltunk már arról, hogy világszerte, így Magyarországon, de szűkebb hazánkban, Heves vármegyében is népbetegség szintjére emelkedett a demencia, az időskori szellemi leépülést jelentő tünetegyüttes. Immár háromnegyed fél éve működik az Alzheimer Café Gyöngyös. A gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) szervezésében és a gyöngyösi Bugát Pál Kórház közreműködésével májusban indított programsorozat célja egyrészt az, hogy támogató tér legyen a demenciával küzdő betegeknek és családjuknak, valamint a nekik segítő szakembereknek, másrészt pedig az, hogy megszűnjön tabutéma lenni a betegség.

Szerdán Maka Piroska, a KHSZK igazgatója beszélgetett a meghívott vendég Komáromi Hajnalkával, a gyöngyösi Villa Rosa Idősek Otthona vezetőjével, valamint a foglalkozások állandó résztvevőjével, dr. Kelemen Tiborral, a Bugát Pál Kórház pszichiátriai rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosával. A beszélgetés alapkérdése az volt, hogyan lehet megteremteni a demenciával élők biztonságát. A diskurzus során arra keresték a választ, hogy minderre a saját otthon, vagy intézményi ellátás alkalmasabb-e. A konferenciatermet megtöltő hallgatóság – a foglalkozások oldott hangulatának megfelelően – több kérdést intézett már menet közben is a szakemberekhez, akik azonnal válaszoltak. A délután a szokásokhoz híven kötetlen beszélgetéssel zárult.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában