Vita

2024.03.29. 19:00

Hűtlen kezelés, külsős vevő – még mindig nyomoznak a Katona téri parkolóház ügyében

A parkolház körül komoly viták alakultak ki, egyrészt azért, mert az EVAT jókora összegért bérli az ingatlant a tulajdonostól, s veszteségesen üzemel. Tavaly év elején odáig fajult a helyzet, hogy az üzemeltető EVAT hónapokra bezárta a parkolóházat.

Szabadi Martina Laura

Egy harmadik szereplőnek, az Estosus Kft.-nek adta át Mirkóczki Ádám polgármester a Katona téri parkolóház megvásárlásának lehetőségét, ám azt azóta sem tudni, hogy mi alapján választotta ki Mirkóczki Ádám ezt a céget. Jelenleg semmilyen versenyeztetésről szóló információ nem áll rendelkezésre, így felmerül a gyanú, hogy az nem is volt – számolt be az Eger Hírek.

A Katona téri parkolóház ügyében hűtlen kezeléssel kapcsolatban nyomoznak
A Katona téri parkolóház ügyében hűtlen kezeléssel kapcsolatban nyomoznak
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, a parkolóház körül komoly viták alakultak ki, egyrészt azért, mert az EVAT jókora összegért bérli az ingatlant a tulajdonostól, s veszteségesen üzemel. Tavaly év elején odáig fajult a helyzet, hogy az üzemeltető EVAT  hónapokra bezárta az épületet, az önkormányzati veszteségfinanszírozás ugyanis nem érkezett. A cég aztán hűtlen kezelésért feljelentést is tett bő egy éve.

A parkolóház-kálváriát aztán bizottsági üléseken kezdték el visszafejteni a képviselők, Spisák György aljegyző és a polgármester kabinetvezetője kapta a kérdéseket. Akadt bőven olyan részlet, melyekre a felek (a parkolóház tulajdonosa és a hivatali szereplők) másképp emlékeztek, Spisák például azt mondta, hogy nem volt jelen a megbeszélések többségén és nem is találkozott a tulajdonossal, a tulajdonos viszont azt mondta, találkoztak. Tavaly augusztusban például arról írtunk, hogy kiírtak egy közbeszerzést a parkolóházra ami aztán eltűnt: rátértek arra is, hogy a parkolóház teljes dokumentációja eltűnt valamilyen módon a városházáról. Ezt követően megérkezett a parkolóház tulajdonosának, az Agria Parkoló Kft-nek a képviselője, Saxinger Balázs, aki elmondta, az önkormányzat korábban kijelölt egy vevőt is a parkolóházra. Azt azonban nem árulta el, hogy mely céget.

„Nem vagyok tisztában azzal, hogy mit lehet mondanom és mit nem, mert engem is beidéztek ilyen rendőrségi ügyre és ennek kapcsán tanúvallomást tettem illetve dokumentumokat kértek be, amelyeknek folyamatban van az átadásuk. Nem kértem meg a jogi szakvéleményt, tanácsot, hogy ilyen esetben nekem mit lehet, mit nem mondanom. Meg tudom erősíteni, hogy természetesen kaptam vételi kijelölést az önkormányzattól az ügyben. Ez egy érvényes önkormányzati vevőkijelölésnek tűnt, ennek kapcsán egy közbeszerzés kiírtak, amit valamiért töröltek. Nem tudom, ennyit tudok elmondani.” – fogalmazott, majd azt is elárulta, a hangoztatott fedezethiány ellenére az előző években többször is vételi szándékát fejezte ki az önkormányzat. Arról is beszámolt, hogy az Evatnál is volt egyszer egy megbeszélése, s akkor kapott a város egy kedvezményes vételi vagy bérleti lehetőséget a korábbi lehetőségei lejárta után. A képviselők kérdésére Saxinger Balázs elmondta, a következő, szeptember eleji ülésig az egész levelezést a rendelkezésükre bocsátja, amennyiben a bizottságtól erre érkezik kérés.

Szeptemberben aztán tovább folytatódott a kérdezősködés a rejtélyes vevőről. Dr. Fodor András a parkolóházat üzemeltető Evat korábbi vezetője azt mondta, Spisák György akkor kabinetfőnökként minden beszélgetésen ott volt. 

Dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, korábban miért állította az aljegyző, hogy semmi érdemi információja nincs a parkolóházról, ha Fodor és a tulajdonos cég jegyzőkönyvei szerint is ott volt. A tulajdonos levelezését is megkapta, volt olyan egyeztetés amit Spisák vezetett le. Csetneki ezután arról érdeklődött, történt-e vevőkijelölés. Az aljegyző elmondta, ő ezt biztosan nem tudja, de talán nem. Hangsúlyozta, 3 év távlatából nem emlékszik minden megbeszélésre.

A tulajdonos Agria Parkoló Kft. képviselője, Saxinger Balázs elmondta, vételi ajánlat 426 millió forintról érkezett, majd a vevőkijelölésben érintett cég megkereste a közbeszerzés leállása után 750 millió forintos ajánlattal.

A hűtlen kezelési üggyel kapcsolatban folyó nyomozásról érdeklődtünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól, későbbre ígértek választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában