Tilos!

2024.03.13. 06:55

Zöldhulladék égetését önkormányzati rendelet tiltja Gyöngyös belterületén

A levegő tisztaságának védelme a legfőbb szempont. Zöldhulladék égetése áprilisban, csütörtökönként és vasárnaponként lesz lehetséges.

Szabó István

A jó idő beköszöntével egyre többen kezdik el a tavaszi munkákat a kertekben Gyöngyösön is. A városháza arra hívja fel a figyelmet közleményében, hogy a munkálatok során keletkező zöldhulladék égetése Gyöngyös belterületén tilos.

A levegő tisztaságának védelme a legfőbb szempont. Zöldhulladék égetése áprilisban, csütörtökönként és vasárnaponként lesz lehetséges.
A zöldhulladék égetését rendelet tiltja. Illusztráció
Fotó: Mártonfai Dénes

A városháza tájékoztatásából megtudhatjuk, hogy – a kiépített szabadtéri tűzhelyek, szalonnasütő helyek rendeltetésszerű használata kivételével – Gyöngyös város közigazgatási területén az avar, valamint a kerti növényi hulladék égetése a levegő tisztaságának védelme érdekében tilos. Avar és kerti hulladék kezelése komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltató által végzett zöldhulladék-begyűjtéssel történhet, teszi hozzá a városháza.

– Növényi hulladékot égetni kizárólag külterületen, Gyöngyös belterületi határától, valamint az erdő- és természetvédelmi területek határától számított 100 méternél távolabb eső, zártkerti és zártkerti művelés alól kivett ingatlanokon – Farkasmály, Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető településrészek kivételével – lehetséges április és október minden csütörtökén és vasárnapján. A tervezett avar- és kerti hulladékégetés helyrajzi számmal azonosított helyét és időpontját a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóságához be kell jelenteni a [email protected] email címen, vagy a 37/769-106 telefonszámon – áll a városháza tájékoztatásában.

Be kell tartani a zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályokat

A közlés kitér arra is, hogy az avar és a kerti hulladék égetése során be kell tartani az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII.5.) BM rendelet előírásait. Ennek értelmében tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején. Az égetés 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható, és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot. Az égetésre – a füstképződés csökkentése érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor. A tűz őrzéséről, és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható. Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással – meg kell szüntetni.

A kerti hulladék ártalmatlanításának szabályait az önkormányzat környezetvédelmi rendelete tartalmazza, amely a gyongyos.hu weboldalon megismerhető.

Dr. Szemes Paula, a gyöngyösi önkormányzat környezetvédelmi szakértője már korábban beszélt arról, hogy Gyöngyös környezetvédelmi helyzete nem rossz, de a város küzd olyan problémákkal, amelyek károsítják a lakók egészségét, és hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

– A légszennyezés terén két dolgon kell feltétlenül változtatni Gyöngyösön. Az egyik a szándékos légszennyezés, például a kábelégetés. Ez gyakorlatilag a bűncselekmény kategóriája, de úgy tűnik, mégsem lehet neki gátat vetni. Ez a tevékenység rákkeltő anyagokat bocsát a levegőbe, és az északnyugati városrészre jellemző. Nemcsak az égető egészségét károsítja, hanem város a teljes lakosságát veszélyezteti. A lakossági tüzelés hulladékkal megint csak nagyon ártalmas az egészségre. Sokan olyan bútormaradékokkal tüzelnek, amelyek különböző vegyszereket tartalmaznak, továbbá agyonfestett textilmaradékokkal, petpalackokkal. Mindez hatalmas környezetszennyezés. Közben rákkeltő légszennyező anyagok, szilárd részecskék kerülnek ki a szabadba, amelyek belégzése sokféle egészségkárosodást okoz. A zöldhulladék égetése során, ha nincs benne vegyszermaradék, rákkeltő anyag ugyan nem kerül a környezetbe, de mivel tökéletlen égésről van szó, a szén-monoxid mellett itt is rengeteg szilárd részecske szabadul föl. Országos rendelet értelmében gyakorlatilag tilos a zöldhulladék égetése, viszont az önkormányzatok szabályozhatják másként. Gyöngyösön sokáig nem volt szabad égetni, jelenleg április és október hónapokban hetente két alkalommal engedélyezett, de csak olyan külterületi telkeken, ahol nincs szervezett hulladékszállítás – részletezte korábban dr. Szemes Paula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában