Rocktörténet

2024.05.26. 12:20

Álmodtam, vagy igaz talán, énekelték a hatvanasok Karácsondon

A Kőbányai Zenei Stúdió tanárai és diákjai alkotta Legendás zenekar koncertje a múltba repítette a közönséget. A rocktörténeti előadás hatalmas sikert aratott.

Szabó István

A Legendás együttes múltidéző koncertje Karácsondon

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Legendás magyar dalok - élő rocktörténeti koncert a 60-as évek dalaitól a 90-es évekig. Ezzel a felirattal hívogatta a közönséget szombat este a karácsondi művelődési házba az esemény plakátja. Húsz perccel a kezdés előtt tucatnyian sem várakoztunk a koncertre kultúrház előtti parkban, csendben beszélgetve, plusz hatvanasok. Bentről ugyan kiszűrődött a zenekar hangolása, de emlékszem, 40-50 évvel ezelőtt már az sem hallatszott a várakozó tömeg morajlásától. Úgy tűnt, egy legendás kor a dalaival és a szem- és fültanúival együtt végleg lehanyatlott. Aztán, a kezdésre megelevenedett a környék, minden irányból jöttek a magyar rocktörténet élő tanúi, egymásba karolva tipegő nyugdíjasok, kerekesszékben vagy botra támaszkodva érkezők. 

A mintegy 100 perces, élőzenés betétekkel megtartott rocktörténeti előadás alatt aztán valami varázslat történt. A színpad fényeinek árnyában közben megtelt nagyteremben visszatért a múlt. A Kőbányai Zenei Stúdió tanárai és diákjai alkotta Legendás zenekar muzsikája és Hegyi György, a stúdió szövegírás, rocktörténet tanárának összefoglalói megelevenítették a magyar könnyűzene ikonikus alakjait, és azokat a kulisszatitkokat, amelyekről, ha nem is tudtunk anno, de sejtésünk volt a szóbeszédekből, és akkor azoktól lett igazán eleven, testközeli és lélekbemarkoló mindaz, amit átéltünk fél évszázaddal ezelőtt. 

Már a harmadik szám alatt kórusban énekelte – mint egykori Omega-koncerteken – a közönség: Igen, jött egy gyöngyhajú lány, álmodtam, vagy igaz talán. A koncert végéhez közeledve zenei kíséret nélkül zengte a publikum a kivetítőn némán figyelő Rebulic együttesnek: Nagy esők jönnek és itt maradok, itt maradok örökre, a 67-es út mellett az árokparton ülve. Közben, a teljesség igénye nélkül, elhangzott az Illéstől a Még fáj minden csók, a Kextől az Elszállt egy hajó a szélben, az LGT-től a Neked írom a dalt, a KFT-től a Balatoni nyár, az Eddától a Minden sarkon álltam már, vagy éppen Charlie slágere, a Jég dupla whiskyvel. Minden dalt a plusz hatvanas közönség tapsvihara zárta éljenzéssel, elismerő füttyök, sikítások hangzottak fel az örökifjak soraiból. 

Egy internetes programismertető szórakoztató ifjúsági előadásként harangozza be az országjáró produkciót, amelyben a fiatalabb generáció megismerheti a hazai könnyűzene alakulását, az idősebbek pedig újraélhetik életük legszebb időszakát. Nos, szombat este a fiatalok, távollétükben, nem ismerték meg szüleik, nagy-, sőt dédszüleik kedvenc dalait, pedig a Kőbányai Zenei Stúdió fiatal hallgatóinak, s a náluk alig idősebb tanárainak a szíve, lelke, s nem utolsó sorban kiváló zenei tudása benne volt az előadásban. Az idősebbek viszont teljes szívükből átélték ifjúságukat. Aztán csendben, ki-ki  a házastársába, ismerősébe kapaszkodva, botjára támaszkodva hazatipegett az elcsendesült alkonyatban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában