Nemzetközi nap

2024.05.23. 17:25

Egerben ünnepeltek a vármegye ápolói

Az ápolás már önálló szakma és tudomány, kulcsfontosságú a gyógyításban, hitet, reményt ad a betegeknek. Nem csak gyógyszerre, hanem gondoskodásra, simogatásra is szükségük van az elesetteknek, megváltozott képességűeknek, betegeknek.

Tóth Balázs

 Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepséget a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Vármegyei Területi Szervezet csütörtökön. A Hotel Egerben előbb egy szakmai továbbképzésen vettek részt a jelentkezők, majd beszédekkel és műsorral köszöntötték az ápolókat.

Kitüntetéseket is adtak át az Ápolók napján
Kitüntetéseket is adtak át az Ápolók napján
Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Előbb dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, aki szerint a betegeknek nem a gyógyszer és a gyógyító beavatkozás, hanem a segítő emberek jelenléte a legfontosabb a gyógyuláshoz. Ők adnak hitet és reményt és mindig a betegek mellett állnak, enyhítenek a szenvedésen. Mesélt családi érintettségéről, feleségéről, gyerekeiről, akik az egészségügyi pályán vannak, először aggódott, de most már örül, hogy ezt a hivatást választották. Mint mondta, szülei révén is egyre többször szerez tapasztalatot az egészségügyről, az ápolókról, látja elhivatottságukat. Őket nem fogják tudni kiváltani a számítógépek és az okoseszközök. Nehéz, de a legszebb hivatást választották.

Vörösmarty Attila, a MESZK Országos Szervezetének választási eljárásokért felelős titkára Florence Nightingale, a modern ápolástudomány lefektetőjének gondolatai köré fűzte beszédét. Kiemelte, fontos a fiatalok egészségügyi pályára vonzása és itt tartása, ezért pályaorientációs programot indítottak 2017-ben, amelyet most is folytatnak. Szintén kulcskérdés a szakmai fejlődés, a területen dolgozók mesterképzést is végezhetnek, doktori fokozatot szerezhetnek, tudományos munkát végezhetnek, de a rendszeres továbbképzések is mindenkinek elérhetők. Van, amikor orvos nélkül kell gyógyító munkát végezniük. Az ápolás komplex munka, szükséges hozzá gondolkodás, szív és szakmai tudás. A hét minden napján, huszonnégy órában, családjuktól távol kell gondoskodniuk embertársaikról. Az ápolás nem másod-harmadrendű szerep, hanem fontos tevékenység, szakmává vált.

Pogonyiné Kiss Irén, a MESZK Heves vármegyei területi elnöke Kossuth Zsuzsanna és Florence Nightingale hazai és a világ betegellátásában, ápolásában betöltött szerepéről tartott rövid összefoglalót. Florence Nightingale nem csak a szakma szabályainak, hanem etikai alapjainak meghatározásában is kulcsszerepet játszott, kidolgozta az ápolóképzést. Az elnök ezután a kamara elmúlt húsz évéről beszélt. A 2004-ben alakult kamarának Heves megyében négy helyen, Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Mátraházán vannak alapszervezetei. Jelenleg 3400 tagot tömörítenek Heves megyében, amikor nem volt kötelező a tagság, akkor is 2800-an voltak. Rendezvényeket, továbbképzéseket, versenyeket szerveznek, küzdöttek a béremelésekért.

Vadkerti Imre és Derzsi György énekes műsora előtt átadták a Heves Vármegye Egészségügyi Szakdolgozója” kitüntetéseket. Ebben az évben Gulyás Melinda (diplomás ápoló, Markhot Ferenc Kórház kardiológiai osztály), Jakabné Fehér Olga (vezető ápoló, Harmónia Integrált Szociális Intézmény), Fajkusné Balogh Mária Anna (gyógyszerész szakasszisztens, Bugát Pál Kórház), Medveczki Annamária (főnővér-helyettes, Albert Schweitzer Kórház sürgősségi osztály) és Lázin Vivien Bernadett (gyógytornász, Mátrai Gyógyintézet) kapta meg a díjat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában