Haltan

2024.05.27. 09:30

Kerek tíz éve vizsgálják a halfajokat a kiskörei hallépcsőnél

Az évforduló alkalmából, a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság és további szakmabeliek szerveztek izgalmas előadásokat. A kiskörei hallépcsőnél már 41 halfajt azonosítottak.

Hornyák Réka

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság tette közzé Facebookon, hogy tíz éve, azaz 2014-ben kezdődött meg a Komplex Tisza-tó projekt részeként épült kiskörei hallépcső próbaüzeme. A természetközeli halátjáró azóta turisztikai célponttá és kiterjedt halbiológiai kutatások színterévé is vált. 

Mint írják, a szakemberek eddig 41 halfajt azonosítottak a hallépcsőnél, köztük 6 védett és 1 fokozottan védett fajt. A jubileum apropóján a Magyar Hidrológiai Társaság szakmai napot rendezett május 22-én Kiskörén. A neves nap alkalmából előadást tartott Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) nyugalmazott főmérnöke, Fejes Lőrinc, a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) kiskörei szakaszmérnöke, valamint Sólyom Norbert, a KÖTIVIZIG halbiológusa is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában