Múltidéző

2024.05.25. 17:59

Ló úszik, kender ázik a Tiszában

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

MÁTRAVIDÉK. SZÉPIRODALMI ÉS TÁRSADALMI KÖZLÖNY. MEGJELENIK HETENKINT KÉTSZER SZERDÁN ÉS SZOMBATON. 1880. APRIL 17. 

Postai hírek. 

Előzékeny posta főnökünk Fekete János a közönség kényelmére több helyen levél-gyüjtő szekrényt állitatott fel az utczákon, s az indóháznál is egyet, hogy a levelek e szekrényekből e hó 13-tól naponként kétszer, u. m. déli 12 órakor s délután 5 ½ órakor vétessenek ki; továbbá intézkedett, hogy azon levelek, melyek esti 9 óráig vettetnek be a postahivatal bejárata alatt alkalmazott levél-gyüjtőbe, még azon éjjel elküldessenek. A postahivatal megtette a lehetőt, kivánatos volna, ha a város a postahivatal bejárata alatt egy egész éjjel égő lámpát alkalmazna, hogy a közönség ne legyen kénytelen sötétben tapogatódzva keresni a levél-gyüjtő szekrényt. 

A Daminkovich Mária tulajdonában lévő közlöny özv. Wertheimerné könyvnyomdájában készült
A Daminkovich Mária tulajdonában lévő közlöny özv. Wertheimerné könyvnyomdájában készült
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Posta menetrend. Záróra délelőtt ¾ 10. I. Indul az eger-füzes-abonyi vonattal ½ 11órakor Budapest, Bécs, Orderberg, Orsova, Arad, Károly-Fehérvár, Pregerhof, Miskolcz, Kassa, Debreczen, Nagyvárad, Kolozsvár felé. Ezen menettel levél és értékküldemény szállittatik az egri postavezető felügyelete alatt, a mely alkalommal a budapesti irányba szólló anyag a miskolczi vonat beérkezéséig Füzes-Abonyban raktároltatik. II. Záróra déli 12 órakor. Indittatik csupán levélposta Budapestre és azontuli irányban. Ezen egyszerü levelezést tartalmazó csomagokat a vasuti közegek közvetitik a délután ½ 3 órakor induló menettel; s végül III. Záróra délután 6 órakor. Indul éjjel ½ 11 órakor. Az első pont alatti irányban menesztetik levél és értékküldemény az egri postavezető felügyelete alatt. 

TISZAFÜRED. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETILAP. 1904. MÁJUS 12.

 A Tisza fürdő. 

Közeledvén a nyári évad ismét előtérbe lép a tiszai fürdő. Sajnos hogy ezt igy kell szorgalmazni; de ha nem csinálnók ezt igy erőszakosan a Tisza mellett lakva megfürdeni sem volnánk képesek. A holt Tiszánál a kenderáztatás és ló usztatás majd nem lehetetlenné teszi a szabad fürdést. Nálunk közrendészeti szempontból mi sem tilos. Nálunk vadul szalad a legelőről a fias kancza és nyakra-főre elgázolja utcza hosszat a gyermekeinket amit azonban senki sem lát, mert olyan porfelleg támad a pusztai ménes nyomán, hogy a saharának válnék dicsőségére! Nálunk vasárnap délutánonkint a fiatalság holt részegen füttykössel felfegyverkezve huszan is keresztül az utczán végig ordit, hogy egyedül Füred számára az Ég külön gondviselést kénytelen permanencziába tartani, ne hogy idő előtt a más világra tessékeltessék ama józan halandó, aki ilyenkor kénytelen az utczára menni. Uj rendőrünket szivből üdvözöljük diszes állásában, de kérjük a meglévő rendszabályokat főszolgabirói rendeleteket végrehajtani. – különösen pedig a holt Tiszánál intézkedni, hogy az a kis víz első sorban az emberek számára tartassék fenn – és csak ezután jöjjön a ló meg a kender. 

HEVESMEGYEI LAPOK. POLITIKAI S VEGYESTARTALMU LAP. 1903. JANUÁR 14.

 Hirek. 

* Kellemetlen vendégek. Ugyancsak megkeserülte Könyves Árpád ecsédi jegyző, a miért C. J. és K. M. monogramm hölgyeket oly magyaros vendégszeretettel fogadta házába. A két hölgy azon ürügy alatt, hogy hintójuk kereke eltörött, szállást kért a vendégszerető jegyzőtől. A házigazda igen szivélyesen fogadta őket s a háziasszony izletes ebéddel füszerezte a vendéglátás szivességét. Ebéd után a közben kijavitott hintó előállott s két hölgy jókedvüen robogott tova. De nagy volt a jegyzőék meglepetése, mikor visszatértek a szobába. Értékes kézimunkák, ékszerek s képrámák meg ruhanemüek hült helye tanuskodott a vendégek távozásáról. 
A vendéglátó házigazda most arra kéri kellemetlen vendégeit, hogy az ő tudta nélkül emlékképen elvitt tárgyakat nyolc nap alatt juttassák vissza birtokába. Ellenkező esetben a két hölgy teljes nevét közölni fogja a lapokban. 

* Czilinderes betörők. A hét egyik éjjelén Schweitzr Ignátz Kossuth Lajos utczai házába uri ruhába öltözött czilinderes rablók törtek be, azonban egy kevés ételmaradékon kívül egyebet nem találtak, igy aztán zsákmány nélkül távoztak a lakásból. – Az éjjeli őrök látták is távozásukat azonban azt hitték, hogy uri vendégek voltak Schweitzernél és igy meg se szólitották őket 
– A rendőrség a gyanus adatokat összeszedte az iratokat inditványtétel végett a kir. ügyészséghez küldte be.  
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában