Nyitott szertárkapuk

2024.05.26. 14:40

Próbariasztáson is részt vehettek a gyerekek a tűzoltóságokon + fotók

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén is megtartotta a Nyitott szertárkapu napját. Vármegyénk hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói is kivették a részüket az országos rendezvényből.

Szabó István

Nyitott szertárkapu napja a gyöngyösi hivatásos tűzoltóságon

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Vasárnap a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és más tűzoltóságok is gyermeknapot tartottak Heves vármegyében. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által idén is meghirdetett Nyitott szertárkapu elnevezésű országos akció során 436 helyszínen, hazánk legtöbb hivatásos tűzoltólaktanyáján és őrsén, a csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokon, kiállítóhelyeken, valamint a budapesti Tűzoltó Skanzenban és a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában is várták a gyerekeket családjaikkal.

A program célja a gyermekek köszöntése mellett a legifjabbak és általuk a családok biztonságkultúrájának, tűzvédelmi tudatosságának növelése, a hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek mindennapi tevékenységének és életének bemutatása, valamint a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat népszerűsítése volt. Vármegyénkben a Nyitott szertárak napján a gyerekeket az egri, a füzesabonyi, a pétervásárai, a gyöngyösi, a hatvani és a hevesi hivatásos tűzoltóságokon, a bélapátfalvai és a tiszanánai önkormányzati tűzoltóságokon, továbbá Parád, Szilvásvárad, Terpes, Szihalom, Mezőtárkány, Bükkszék, Hort, Boldog, Tiszanána és Bélapátfalva önkéntes tűzoltóinak, valamint Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport bázisain várták.

A gyöngyösi tűzoltóságon jártunkkor megtudtuk, hogy a gyermekek nemcsak a lánglovagok izgalmas életével ismerkedhettek meg, de a nap folyamán több próbariasztást is tartottak. Az emeletről lecsúszó tűzoltók látványa után a szirénázva vonuló tűzoltóautókat is testközelből csodálhatták meg a legifjabbak. Természetesen belülről is alaposan meg lehett nézni a járműveket, be lehetett ülni a vezetőülésbe is. A látogatók azt is megfigyelhették egy szimuláció során, hogyan mentik ki feszítő-, és vágóeszközökkel egy balesetben összeroncsolódott autóból a sérülteket. A középiskolás diákok figyelmét arra is felhívták, hogy közösségi szolgálat a katasztrófavédelemnél is teljesíthető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában