Tárlat

2024.05.25. 11:21

Színszirmok: felszabadult, vég nélküli játék az alkotás + fotók

Több mint negyven alkotással nyílt meg Egerben Fekete-Lázár Dorottya, digitális grafikusművész kiállítása. Az alkotó szívén viseli a tradicionális matyó világot és azt gyönyörűen köti össze a modern stílussal. Színszirmok című kiállításán egy különleges világot fedezhetünk fel a biológia és a népművészet egyvelegében.

Hornyák Réka

Fekete-Lázár Dorottya, a mezőkövesdi születésű digitális grafikus műveit láthatjuk az Agria Park első emeleti közösségi terén, a Színszirmok kiállításon. A fiatal művész szinte kiskora óta foglalkozik alkotással, mindössze négy éves volt, mikor megnyerte az első rajzversenyét. Szülei maximális támogatásával szívét-lelkét beleteszi munkáiba, melyeket a mezőkövesdi matyó népművészet és a tanulmányai, a biológia ihletnek. Teleki Klára művészetpártoló, nyitóbeszédében kreatív, érzelmes, ugyanakkor ösztönös alkotónak jellemezte Dorottyát. 

Színszirmok: felszabadult, vég nélküli játék az alkotás
Színszirmok: felszabadult, vég nélküli játék az alkotás
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Két-három évvel ezelőtt Dorottya egy három fős kiscsoportos kiállításon már megmutatta munkáit és már akkor láttam, hogy ő milyen különleges látásmóddal rendelkezik. Az alkotásai érzelemmel teliek, rajtuk keresztül szinte látjuk az alkotó lelkét. A hagyományőrzést, a matyó művészetet, ami őt olyannyira megfogja és meghatározza olyan csodálatosan adja vissza a modern kori technológiával, hogy az ember nem tudja levenni a szemét a képről. Gyógypedagógus hallgatóként pedig a biológia a másik meghatározó témája, mely alkotásokat ő csak biológiai témájú üzeneteknek hív. Mindkét témában olyan különleges módon alkot, olyan érzelmeket és szimbólumrendszereket alkalmaz, melyek összekötik az embereket – hangzottak el Teleki Klára gondolatai, aki szerint minden ember teremtőnek, alkotónak születik, azonban ezt felnőttkorukra kevesen fejlesztik és élik meg. 

Elmondta, hogy Dorottya a művészeti szakképesítő vizsgájára egy 52 oldalas illusztrációs kiskönyvet készített, mely egyik kedvenc irodalmi alkotását dolgozza fel, José Saramago Vakság című regényét. Képeiben azt a hátborzongató érzést adja át, amit a könyvben írnak le, a hirtelen megvakulás okozta civilizációs és egyéni küzdelmet. 

Kiváló műveit kiállították 2023-ban a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon is, ahol a több mint háromezer mű közül a legjobbak közé is beválogatták képeit. 

Dorottya több évnyi munkája látható a Színszirmok kiállításon

– Ez a kiállítás bemutatja az eddigi munkásságomat, a vizsga munkámat és a gyökereimet, a mezőkövesdi matyóságomat is. Nagyon szeretek verseket feldolgozni, ide is elhoztam Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van újra című verséhez készült illusztrációimat, illetve Madách Imre Csillagok című művéhez készült képemet is, ami az első versszak meghitt és boldog anya-gyermek pillanatát ábrázolja. Szeretem átdolgozni más művészek gondolatait, az ő világuk is ihlet az alkotásban. Emellett a tanulmányaim, a biológia témák is megjelennek az alkotásaimban, mert azok is a saját élményeim, amiken keresztül ki tudom fejezni magam – mesélte alkotásairól és művészútjáról a kiállító, Fekete-Lázár Dorottya. 

Kifejtette, hogy munkái digitalizáló tábla segítségével készülnek, ami egy rajzlaphoz hasonló tábla, azonban a digitális mentéseknek köszönhetően nem kell minden munkához új lapot elővenni. Ehhez a photoshop alkalmazást használ és attól függően, hogy mennyire részletes egy rajz, több úgynevezett réteget készít, melyeket végül úgymond egymásra helyez. Olyan, mintha áttetsző zsírpapírokra alkotna és végül azokat fektetné egymásra, hogy megkapja a teljes képet. 

A Színszirmok című kiállítás június 26-ig tekinthető meg az Agria Park közösségi terén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában