Határtalan művészet

2024.05.22. 17:02

A legkisebbek műveiből nyílt kiállítás az egri óvodában

Andreja Jovic szerb illusztrátor és dr. Rostás Bea Piros egri szobrászművész közreműködésével alkottak a Benedek Elek Óvoda gyermekei. A képzőművészeti kurzus kiállításon az elmúlt egy év alkotásait és más műveket is megtekinthetnek a gyermekek és szüleik.

Hornyák Réka

A legkisebbek műveiből nyílt kiállítás az egri oviban

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A tárlat nem csak a speciális kurzusokon készült műveket és szobrászmunkákat mutatja be, hanem elsősorban a Benedek Elek Óvoda minden óvodásának a képeit, melyeket Andreja Jovic szakmai irányításával készültek a hétköznapokban. Rajzokat, festményeket, domborműveket és agyagszobrokat is készítenek az oviban a gyermekek, melyek egy része alkotja a képzőművészeti kurzus kiállítást. 

Óvodások műveiből nyílt képzőművészeti kiállítás Egerben
Óvodások műveiből nyílt képzőművészeti kiállítás Egerben
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Barkó Otília, a Benedek Elek Óvoda szakpszichológusa elmondta, hogy a gyermekek műveiből készült kiállítások rendkívül különlegesek. Ők elsősorban még nem egységes formákat szeretnének a papírra vetni, hanem a lelküket, érzéseiket, élményieket szeretnék ábrázolni, hogy azt az érzést adhassák át másoknak, amit ők éreznek. A gyermek rajzok igaziak és tiszták, az embernek meg kell nyitnia a szívét ahhoz, hogy befogadhassa az élményt. 

Különleges alkalom a kiállítás

Andreja Jovic szerb illusztrátor nagyjából másfél éve kezdett a Benedek Elek Óvodában dolgozni, előtte még nem foglalkozott ilyen pici gyermekekkel. Eleinte kihívás volt számára az új környezet, de nagyon gyorsan megszerette a közös munkát és mára már egy saját metódust fejlesztett ki. 

– Mivel technikával nekik még nehéz kifejezniük magukat, ezért igyekszem és igyekszünk minél több fajta művészeti ágat megmutatni nekik azért, hogy megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb módszert. Arra biztatom őket, hogy azt rajzolják, alkossák, amit csak szeretnének, nem pedig feladatot adok ki nekik erről, hogy mit kell csinálni. Vannak, akiket noszogatni kell először, mert nem mernek maguktól belekezdeni az alkotásba, de egy kis segítséggel szinte kinyílik előttük a kreativitás útja. Az ismétlés és a sok foglalkozás hozzájárul a gyors fejlődésükhöz és van olyan eset is, mikor még a szülő sem hiszi el, hogy az adott művet valóban az ő gyermeke készítette – mesélte a gyermekekkel közös munkáról Andreja, aki szintén gyermekként lépett be a művészet világába és már hat éves korában volt egy saját kiállítása. 

Gál Judit óvodavezető reméli, hogy a jövőben több ilyen kiállításnak is otthont adhatnak az intézményben, hiszen ez remekül hozzájárul a gyermekek fejlődéséhez. A művészeti világ megismerése mellett pedig a nyelvtanulásban is sokat segít az ovisoknak Andrej, hiszen a gyermekek sok élő angol beszédet hallanak. 

Dr. Rostás Bea Piros egri szobrászművész, aki nem mellesleg Andreja Jovic felesége, elmondta, hogy a kiállítás zárása után, tehát egy hét múlva a kis művészek hazavihetik az alkotásaikat, így örök emlék marad számukra az első kiállításuk. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában