Összefogás bor

2024.05.24. 07:29

Van még egy pár palackkal a Gárdonyi 100 bikavérből

Az Egri Csillagból 552 palack már elfogyott.

Molnár Helga

Eger és a borvidék egyik kiemelkedő eseménye a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés volt 2022-ben. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára egri csillag superior és egri bikavér superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat.

Az egri bikavérből 1000 palack készült
Az egri bikavérből 1000 palack készült
Forrás: Egri Borvidék/Facebook

Az Egri Borvidék közösségi oldalán azt írja, a bikavért az egri borászok által felajánlott alapborokból egy négy tagú borlovagrendi borász bizottság házasította össze két évvel ezelőtt. A gondosan végzett házasítási folyamat során 30 tétel különböző arányú integrációja mellett döntöttek a borászok, a cuvée végső aránya így 40 százalék kékfrankos, 30 százalék merlot, 15 százalék cabernet franc, 7,5 százalék pinot noir, 5 százalék syrah és 2,5 százalék turán lett.

A bor ezt követően, májusban került fahordókba: egy új 500 literes és egy használt 300 literes hordóba, amelyeket a Kádár Hungary készített. Közel hét hónapig tartott az érlelés, idén január végén töltötték palackba a bort. Míg az Egri Csillagból 552  – már elfogyott –, addig a bikavérből 1000 palack készült és még pár palack elérhető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában