Kritika

2023.05.07. 18:37

Dr. Bubó mesésen szárnyal az egri színpadon

Romhányi meséje ismét meghódította az egrieket.

Dr. Bubó és Ursula az egri színpadon.

Forrás: Gál Gábor/ Heves Megyei Hírlap

Több évtizeddel a hazai sikerek után úgy tűnik, Romhányi József Mézga családja mesés karriert futott be külföldön. A rajzfilmet sok országban vetítik, nagy nézői rajongótábora van. A mulatságos bagolydoktor történetei és (félre kezelési módszere is) hat ennyi évtized után is. Az egri teátrum utolsó nézőcsalogató gyermekelőadása is ilyen, ezzel zárják a „félbe-szerbe évadot. Az előadást április –májusban játszották a Gárdonyi Géza Színházban.

Baráth Zoltán, mint a Babszem Jankó társulat igazgatója sok tekintetben gyakorolja is a mindent látást, és könnyen lényegült át az állatok gyógyítójává. Szellemes szcenikai megoldás révén a végén valóban felrepül a magasságokba a kezeltjei felett. Nagy Adrienn Ursulaként telitalálat! Inkább belülről építi fel a termetes medveasszisztenst, Baranyi Péter pedig sok humorral alakítja Csőrmestert, a mindent elintéző sast. A Romhányi szövegek nyelvi humora így is érvényesül, hogy Szőke Andrea a helyhez és a helyzethez igazította a rajzfilmből színpadi művé lett forgatókönyvet. Az ő közreműködése révén is a beteg állatok szellemes maszkot kaptak, s Kovács Tímeának köszönhetően szépek és hihetőek a jelmezek. Mint ahogy mi felnőttek annak idején megszokhattuk, Doktor Bubó sok lelki nyavalyára megtalálja a gyógyírt. Valóság terápiával kezeli a csapodár Kakuk anyasági szindrómáját (Babócsai Réka játssza), s egyenesen a Strucc mamájává teszi (Fodor Zsolt). Helyre teszi a gőgös Ludat (Szél Anikó), jobb belátásra bírja a szamarat (Szőke Olivért), s a hiú kandúr szereplési vágyát is megregulázza. Ez alkalommal Lisztóczki Péter igazi énekes szerepben brillírozik s Ivády Erika, aki különben a darab rendezőasszisztense, bő kotlós ruhájában mindent (is) tud. Klepács Andrea kedves személyiségét integrálja a bohókás ám félős Nyúlba, Pethő Orsolya a Pockot játssza. A Kacsa (Rácz János) színre lépésével a média is megkapja a magáét, s minden teljes káoszba fordul. Szinte mormoljuk magunkban a kedvenc Romhányi verset. A kacsa napilapját, mely évtizedekkel ezelőtt a médiumok felforgató mivoltát énekelte meg. Szinte meg sem lepődünk, ha ezek után Dr. Bubó szárnyra kap, s tényleg a színpad fölé emelkedik.

A nyugalmát csak az amúgy a pozíciójára teljeséggel alkalmatlan küldönc Teknőc Ernő őrzi meg, aki filozófikus bölcsességgel többször is négykézláb gyalogol át a színpadon. Balogh Andrásnak jól áll ez is, mint ahogy az évad elején Süsüt, ezt is remekül alakítja! Neki nincs kis szerep, csak színészi feladat van.

Fehér István rendező igazi színházi ember, kollegáit nagy bölcsességgel, és türelmesen vezeti át ebben a jó tempójú előadásban. Nem tudni, hogy a mai tizenéves korosztályban mennyire hagyott nyomot az amúgy még fél évszázada pergő rajzfilm, mindenesetre a telefonjaikat nem kapcsolták be, s a végén lelkesen tapsoltak. Ha megjegyeztek egy-két nyelvi poént az már nagyon jó, mert legközelebb” kérik a következőt.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!