Filmforgatás

2023.08.11. 12:08

Miután az Oscar-díjas színész „bevásárolt”, a selypiek egy része hazavitte a piac kínálatát + videó

Selypen A Sakál napja című film helyi forgatásának első napján az érdeklődők láthatták a címszereplőt, az Oscar-díjas Eddie Redmayne-t is.

Tari Ottó

Eddie Reydmane Oscar-díjas színész a selypi forgatáson

Forrás: Beküldött

Mint megírtuk, csütörtök óta a selypi, egykori cukorgyár területén és annak környékén forgatják A Sakál napja című klasszikus film sorozatváltozatának egyes, Magyarországon játszódó jeleneteit. Az előkészületek hetek óta zajlottak, a héten pedig „élesben” is elkezdődött a munka, amely a jövő héten folytatódik.

A film történetéhez bőséges kínálatú piacot alakítottak ki a díszletmunkások. A forgatás befejezése után a nézelődők percek alatt hazavitték a portékát
Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Noha a forgatás idejére a helyszín lezárják – a gépjárműforgalom mellett a gyalogosok mozgását is korlátozzák –, a történéseket jelentős érdeklődés kíséri. Az élelmiszerbolt előtti nagy parkolóban a stáb például egy piacot alakított ki, aminek bőséges kínálata sokak figyelmét felkeltette. Többen a biztonsági őrök kordonon kívülről telefonjaikkal videót is készítettek, amint feltűnt Eddie Reydmane, az Oscar-díjas főszereplő is (aki A mindenség elmélete című alkotás főszereplőjeként, Stephen Hawking megformálásáért megkapta a legragosabb filmdíjak többségét). Reydmane karaktere, a Sakál a történet szerint az elárusítóhelyen dinnyét vásárolt. A jelenetet néhányszor meg kellett ismételni, így a sokaság viszonylag hosszú ideig tanúja lehetet az alakításnak.

Érdekesség, hogy a stáb illetékese a „piacos” jelenet fogatásának végeztével a zöldségeket és a gyümölcsöket felajánlotta az önkormányzatnak azzal, hogy juttassák el a rászorulóknak. Erről Víg Zoltán lőrinci polgármester számolt be. Hozzátette, hogy az adományt az egyik helyi intézménynek szánták, de mire a helyszínre értek, a selypiek már mindent elvittek. Utóbbinak magunk is tanúi voltunk, akadt, aki a közösségi médiában élő videóban hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy „szabad a gazda”, mi több, azt is bemutatta, hogy ő mennyi mindent visz haza. Tény, hogy sokan éltek a lehetőséggel.

A forgatáshoz kapcsolódó hír az is, hogy a településen elterjedt, miszerint az önkormányzat jelentős bevételre tesz szert a produkció kapcsán. Megkérdeztük dr. Pető Ernőt jegyzőt, hogy valós-e az állítás. A hivatal vezetője egyértelműen cáfolta az információt. Közölte, hogy a törvény egyértelműen szabályozza, hasonló esetben mekkora bevételhez juthatna az adott település, amennyiben a területén filmforgatás történne, Lőrinci esetében azonban erről nincs szó, mivel nem önkormányzati tulajdonon zajlott a munka. Az említett parkoló nagy része például az üzletet működtető szövetkezeté.

Mint korábban megírtuk, a stáb illetékesei az önkormányzattól három dolgot kértek: hogy elbonthassák az önkormányzati területen lévő, óriásbetűkből megformált SELYP feliratot, amihez a jegyző nem járult hozzá, de azt engedélyezte, hogy vizuális módszerekkel tegyék "láthatatlanná". Továbbá, hogy leszerelhessék a karácsonyi díszkivilágítás elemeit, valamint az egyik bolt előtt álló kupakgyűjtő szívecskét. Mivel utóbbiak nem a város fennhatósága alá tartoznak, a hivatal vezetője ezekre nem adhatott engedélyt.

A következő forgatási időpontokra a jövő héten, azaz 16-án, szerdán 6 és 20 óra között, valamint 17-én, csütörtökön 13 és 24 óra között kerül sor. A jelzett napszakokban megállási tilalom lesz érvényben a Cukorgyári úti parkolókban. Ugyanezen időpontokban a rendőrség közreműködésével teljesen lezárják a Cukorgyári úton a gépjárműforgalmat, továbbá a biztonság érdekében nagyjából 10 perces időtartamokra a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését is korlátozzák. A gépjárművezetők, a bringások és a gyalogosok emellett a Nefelejcs utca és az Árpád út kereszteződésében – ismertebben a rendkívül forgalmas „selypi sarkon” –, valamint a Nefelejcs út Aradi utcáig tartó szakaszán is részleges korlátozásra számíthatnak. A cukorgyári úti és a Nefelejcs úti lezárás egyben azt is jelenti, hogy Zagyvaszántó, valamint Petőfibánya felé a jelzett időpontokban csak kerülővel juthatnak el a gépjárművezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!