Kézilabda

2023.06.08. 15:49

Bíró Balázs: az eddigiekből nem engedünk

A férfi NB I. 2022/23-as szezonját a hetedik helyen zárta a HE-DO B. Braun Gyöngyös csapata. Az együttes harmadik alkalommal is bejutott a Ligakupa döntőjébe, ahol azonban a tavalyi évhez hasonlóan alulmaradt a CYEB-Budakalász elleni párharcban. A Magyar Kupában a későbbi győztes Telekom Veszprém elleni negyeddöntő jelentette a végállomást a mátraaljaiak számára. Hosszú és nehéz szezon végén a csapat vezetőedzőjét, Bíró Balázst kértük számvetésre.

Sike Károly

Bíró Balázs (középen) július közepén kezdi a munkát az új csapattal

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Kis híján olyan évet zárt a csapat, amilyet előzetesen megálmodtak. Az utolsó lépcsőfokot nem sikerült teljesíteni, de remélhetőleg a keserűség már elszállt. Hogyan élte meg ezeket a mérkőzéseket?
– Valamennyi sorozatot figyelembe véve végig a bajnokság élvezett elsőbbséget, nagyon közel voltunk a hőn áhított hatodik hely megszerzéséhez – válaszolt a 39 esztendős Bíró Balázs, aki 2022 nyarán vette át a gyöngyösi csapat irányítását. – Az utolsó mérkőzést követően csúsztunk vissza a hetedik pozícióba, miután vereséget szenvedtünk a Budakalásztól, a nagy rivális Csurgó pedig legyőzte a Fejér B.Á.L. Veszprém gárdáját. Mondanom sem kell, akkor nagyon csalódottak voltunk, de idővel a hetedik hely is megszépült, mint ahogy a Ligakupában kiérdemelt ezüstérem is szépen csillog. Nem lehetek elégedetlen.

– Mi az, amire építhet az új szezonban?
– Egy év alatt nagyon sok tapasztalatot szereztem a csapat mellett, idén nyáron jóval kedvezőbb lesz a kiindulási helyzet. Alaposan megismertem a játékosokat, már pontosan tudom, hogy ki mire képes, esetleg miben kell változtatni és hol vannak még kiaknázatlan tartalékok. Mindezek birtokában kezdjük majd a közös munkát, amely reményeim szerint olajozottan és gördülékenyen zajlik majd.

– A szezon végén kilenc játékos távozott a klubtól, az érkezők listáján pedig öt név szerepel. Több poszton is vérfrissítést hajtottak végre, ami azért mindig hordoz magában némi bizonytalanságot. Emiatt nem aggódik?
– Azzal kezdeném, hogy a távozókat tekintve nem minden esetben szakmai döntés született. Gerdán Tibort például szerettünk volna megtartani, de a rutinos védekező specialista máshogy döntött. A személycserék ellenére sem tervezek kardinális stílusváltást. Igyekszünk megőrizni a stabilitásunkat, hogy az új szezonban is ott legyünk a 6–8. helyek valamelyikén. Az ötödik hely csoda lenne, az eddigiekből viszont már nem engedünk. Az, hogy jobbak leszünk-e, majd elválik. Tavaly tettem egy kijelentést, hogy alkalmazni fogjuk a nyitott védekezést is, de ez végül nem valósult meg. Az új szezonban erre nagyobb hangsúlyt fektetünk.

– Az érkezők között szerepelnek stabil NB I.-es játékosok és olyan lengyel kézilabdázó is, aki pályafutása során először áll légiósnak. Kitől várhatjuk a legtöbbet?
– Az új játékosok zöme évek óta markáns tagja a magyar élvonalnak. A kapus Podoba János, a balszélső Edwards Olivér az egyaránt balátlövő Bodor Márk és Ubornyák Dávid is letette már a névjegyét, utóbbi ráadásul régi-új játékosként tér vissza. "Ubi" beilleszkedésétől tartok a legkevésbé. Bízom benne, hogy ismerősök között könnyen alkalmazkodik majd. A lengyel Tomasz Pawel Pietruszko elsősorban Gerdán Tibor pótlására érkezett, de ha a helyzet úgy kívánja támadásban is szerepet kap. Fiatal, ambíciózus játékos, aki a videófelvételek alapján képes lehet az általunk elvárt szinten teljesíteni. Mindenkinek meglesz a maga szerepe.

– Milyen program szerint indítják majd az új szezont?
– Július 12-én találkozunk, hogy másnap a már hagyományos fizikális felméréssel kezdjük a közös munkát. Az első edzést július 17-én tartom.  

A HE-DO B. Braun Gyöngyös 2023/2024-es kerete

KAPUSOK: Alekszandar Tomics (szerb), Gyánti Barnabás, Podoba János
JOBBSZÉLSŐK: Lakosy Máté, Jaros Olivér
JOBBÁTLÖVŐK: Lucian Bura (horvát), Schäffer Zsolt, Nagy Ádám
IRÁNYÍTÓK: Martin Potisk (szlovák), Gráf Martin, Schmid Péter
BEÁLLÓSOK: Hegedüs Márk, Jóga Norbert, Tomasz Pawel Pietruszko (lengyel)
BALÁTLÖVŐK: Nkousa Dávid, Ubornyák Dávid, Bodor Márk  
BALSZÉLSŐK: Varsandán Milán, Edwards Olivér (amerikai-magyar), Gyallai Bercel

TÁVOZTAK (9): Gábori Máté, Gerdán Tibor, Halász Levente, Dino Hamidovic (bosnyák), Bartucz László, Menyhárt Máté, Gulyás Máté, Karnok Donát, Mátyás Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában