Heol.hu Videó

2024.02.29. 15:38

A testet és lelket is megmozgatták a parasport napján Egerben + fotók, videó

Kimozdulhattak a komfortzónájukból a hallgatók és a középiskolás diákok, más érzékszerveikre hagyatkozhattak mozgás és sportolás közben, mint egyébként. Az egyetem parasport rendezvényének célja az volt, hogy jobban elfogadják a fogyatékkal élőket.

Tóth Balázs

Egymás elfogadása volt az egyik célja az aegri egyetem parasport napjának

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Parasport Napja alkalmából szerveztek rendezvényt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Csütörtökön a Leányka úti sportcsarnokban dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor köszöntötte a középiskolás diákokat, egyetemi hallgatókat és más érdeklődőket. Kiemelte, három fontos dolog találkozik a eseményen, a tudás és annak átadása, a jótékonykodás, másokhoz való odafordulás és a sport, mozgás szeretete. A rendezvény célja a lelkek elérése, az embertársaink életének jobbá tétele. Kiemelte, nem lehet természetesnek venni, hogy valaki ép és egészséges, sokat tanulhatnak egymástól az épek és a fogyatékossággal élők. Felhívta a figyelmet a húsvéti készülődésre és a nagyböjti időszakra is, ami az imádság, a böjt és az adakozás ideje.

Dr. Bognár József, az EKKE Sporttudományi Intézetének igazgatója elmondta, tavasszal és ősszel is rendeznek hasonló programokat. A félévkezdés alkalmával felnyitják a szemeket, lehetőséget adnak olyan dolgok kipróbálására, amire a mindennapokban nincs lehetőség. A parasport napján olyan helyszínnel, ötletekkel álltak elő, amelyeket a mindennapokban tapasztalnak a fogyatékkal élők, a mozgáskorlátozottak, a hallgatók azonban nem. Más érzékszervekre kell támaszkodniuk, a komfortzónán kívül találják magukat. Hiszik és tapasztalják a képzéseken, másnaptól másképpen néznek arra, ami körülöttük van. Az EKKE sporttudományi képzésein kötelező kurzus a fogyatékkal élők sportja, elmélettel és erős gyakorlattal, a tanárszakosoknál még erőteljesebb formában. Támogatják a fogyatékossággal élőket, van hallgatójuk, akinek fél karja van, más mozgáskorlátozott. Jó példát igyekeznek állítani a többi egyetem elé, hogy befogadják azokat, akik más elgondolást, több figyelmet igényelnek.

A rendezvény vendégei voltak Drávucz Rita volt válogatott vízilabdázó és lánya, Flóra, valamint a Wonderflora and CMT Alapítvány kuratóriumának elnöke, Varga Zsuzsanna. Beszéltek Flóra betegségéről, ami újszülöttkorában jelentkezett lábdeformációval. Két év múlva derült ki, hogy a CMT nevű genetikai rendellenesség okozza, amely az idegek és az izmok károsodásával jár. Örökletes módon és spontán is kialakulhat, akár felnőtteknél is, kétezer-ötszázból egy embert érint, így Magyarországon négyezren küzdhetnek vele. Szó esett arról, hogy a rendellenességben szenvedők életében is fontos a sport, hogy lassítsák a leépülést. A kerekesszékkel közlekedő Flóra is többet kipróbált már, az úszáson kívül egyebek között a vízisít, a bokszot, az ülő röplabdát, a lovaglást, de a parasít is ki fogja. Állapotát robotikus járásterápiával igyekeznek javítani, s idén szeretnének Amerikába utazni, ahol sokkal előrébb tartanak a CMT kezelésében, és mindkét lábfejét korrigálni fogják. Az alapítvánnyal szeretnék összefogni azokat, akik hazánkban ezzel a rendellenességgel küzdenek, tavaly már konferenciát is szerveztek, és a külföldi tapasztalatok hazahozatalával igyekeznek előremozdítani azt, hogy jobb kezeléseket kaphassanak a CMT-sek, s fölismerjék a betegséget az orvosok. Gyógyszer egyelőre nincs a CMT-re.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában