Hallgassa élőben!
Fotó: MTI

Hárspatakinak még több olyan vágya van, amelyről nem akar lemondani

Érzelmi küzdőnek tartja magát, akinek nagy szüksége van az edzője támogatására.

Hárspataki Gábor számára 2016-ban kezdődött az út, amely korántsem ért véget a Tokióban szerzett olimpiai bronzéremmel, mert még nagy tervei vannak a jövőre nézve.

– Mennyire csalódott az elődöntő miatt?
– Nagyon szomorú vagyok, nem akarok sírni, de nem erre számítottam – válaszolta a friss bronzérmes Hárspataki Gábor a magyar újságírók gyűrűjében az interjúzónában. – Nem az ellenfelemet akarom kritizálni, sok technikája pontértékű volt, de az ippont érő akcióját szerintem tévesen ítélték meg. A lábkisöprése, illetve ráütése között annyi idő telt el, hogy nem érhetett volna pontot, ráadásul én is követtem el taktikai szabálytalanságokat, miután lehúztam. Az én akciómra meg nem adtak pontot, pedig kellett volna, de sajnos nem kártyáztuk meg.

– Mennyire zavarta a sérülése?
– Féltettem a fejemet, de az akarás és az adrenalin vitt előre. Szerintem még sohasem kaptam ki 7:0-ra. Inkább lett volna egy jó kis 7:6. Az vigasztal, hogy legalább a bronzérem megvan. Szíven ütött a vereség, néhány nap múlva biztos tudom majd értékelni. Főleg a sorsolás fényében, mert olyan csoport jött össze nekem, ahol mindegyik meccsen bármi megtörténhetett.

– Hogyan tudja megrajzolni az olimpia bronzéremig vezető utat?
– Az egész 2016. augusztus 6-án kezdődött, amikor Thomas Bach kimondta, hogy a karate is ott lesz a tokiói olimpia programjában. Akkor eldöntöttük az edzőmmel, hogy szeretnénk rajta részt venni, de éremről egyáltalán nem beszéltünk. Hosszú út volt, sok felemelő pillanattal, érmekkel és ugyanúgy mélypontokkal. Az idei Eb-t is említhetném, ahol az első meccsen kikaptam egy macedóntól. A hathetes felkészülésem olyan jól sikerült, hogy egészen a dobogóig meneteltem. A stábom hozta ezt ki belőlem.

– Milyen csapat dolgozott ön mellett a sikerért?
– Az edzőm, Fischer Mihály mellett mentáltréner, sportpszichológus, személyi edző és masszőr is tagja volt a csapatomnak. Közben meg egy amatőr sportágról beszélünk, amely nagyon profivá nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. Ezúton is köszönöm a szövetségnek, az MTK-nak és mindenkinek, aki mellettem állt, és támogatott.

– Nem ön az első magyar érmes, aki kiemelte a mentáltréner segítségét. Magától gondolt rá vagy más tanácsára?
– Először az MTK javasolta 2018-ban, hogy próbáljam ki. Egy hónappal utána már éremben mutatkozott meg a hatása, majd kijutottam az Európai Játékokra is. Nem tudom pontosan elmagyarázni, miben segített a mentális felkészítés, de úgy látom, csak azt hozták ki, ami egyébként is bennem volt. Személyiségfüggő, kinek mire van szüksége. Nekem a koncentrációban segítettek sokat, akár nyolc meccsen keresztül úgy tudok figyelni, ahogy szeretném.

– A nyilatkozataiból úgy tűnt, vagány harcos. A küzdőtéren kívül is ilyen a személyisége?
– Inkább szeleburdinak és közvetlennek mondanám magam. Baráti társaságban szeretek a középpontban lenni, és hozzájárulni az oldott légkörhöz. Vannak olyan pillanatok a versenyek során, amikor annyira átengedem magam az érzelmeimnek, hogy csak úgy szárnyalok. A döntőbe jutás után csoportelsőként tényleg az volt bennem, hogy mindenkit szét szeretnék verni.

– Milyen versenyzőtípusnak tartja magát?
– Mindenképpen érzelmi küzdő vagyok, akinek azért nagy szüksége van az edzője támogatására, hogy elmondja, milyen szituációban mit lehet csinálni. Olyan remek párost alkotunk, mintha apa és fiú lennénk. Ha én is úgy érzem, az általa vázolt lehetőség beválhat – mint volt a fejrúgás –, akkor megcsinálom. Egy-két hétig örülünk az éremnek, amelyből ideig nem lesz több, aztán félretesszük, és megyünk tovább.

– Ezek szerint nem bízik benne, hogy a karate marad az olimpiai programban?
– Esélye még van, csütörtökön például Bach is megnézett néhány meccset, és állítólag tetszett neki, amit látott. Reméljük, a 2024-es olimpiára nemcsak az utcai sportokat fogják támogatni, hanem az ilyen szép és eladható sportágakat is, mint amilyen a karate.

– Ön mit szeret benne?
– Nem olyan monoton, mint például az úszás, ahol csak magaddal és az idővel harcolsz, hanem elkezdődik a meccs, és nem tudod, mi fog történni abban a három percben. Ezért lehet szeretni, mindig van benne valami új. Előre nem lehet kitalálni, az ellenfél milyen technikát választ, és arra hogyan fogsz válaszolni.

– Van jelentősége, hogy éppen Japánban léphetett fel az olimpiai dobogóra?
– Több szempontból is különleges ez az érem. Ahogy említette, Japánban sikerült megnyernem, ráadásul egy japánt győztem le a továbbjutásért az utolsó másodpercben. Azt se felejtsük el, hogy 2008-ban S. Kovács Ádám itt első magyarként felnőtt-vb-ezüstérmes lett, büszkévé tesz, hogy tudtam követni a példáját.

– Az edzője azt mondta, a következő öt éve fogja eldönteni, mire viheti. Nem furcsa ezt hallani olimpiai bronzérmesként?
– Több olyan vágyam is van, amiről nem szeretnék lemondani. Huszonöt évesen még természetesen nem gondolok a visszavonulásra. Szeretnék még kijutni egy világjátékokra, illetve a 2023-as hazai világbajnokságot is megnyerném. Ha ezek összejönnek, utána visszatérhetünk a kérdésre.

A NEMZETI SPORT OLIMPIAI HÍRFOLYAMA ITT!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
Hirdetés
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Hirdetés
Mindennapok hősei: TEAMS WORK.
lmbtq-ideológia
Varga Judit: meg kell fékezni a gyermekeket célzó agresszív szexuális propagandát (videó)
fontos felfedezés / 2 órája
Megtalálták, mi okozhatja a ritka vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája után
Az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája egy nagyon ritka mellékhatásának, a vérrögképződésnek a kiváltó okát találhatták meg tudósok.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁRI ANDRÁSNÉ életének 95. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2021. december 06-án 11:00 órától lesz. Gyászoló fiai, menyei, unokái, dédunokái.
"Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam..." Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy édesanyánk, DR. HORVÁTH JUDIT életének 71. évében rövid betegség után elhunyt. Búcsúztatására 2021. december 10-én 12:30-tól római katolikus gyászszertartás keretében kerül sor az egri Kisasszony temetőben. Gyászolják gyermekei: Csutika, Nándi és Gergő, valamint testvére: Öcsi és családja.
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, mindenki kedvenc óvónénije MEZŐ KRISZTINA tragikus hirtelenséggel, életének 50. évében, 2021. november 26-án elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2021. december 04. napján 14:00 órakor lesz. Gyászoló édesanyja és gyermeke
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen édesanya, nagymama MÁTYUS GYÖRGYNÉ hosszú szenvedés után, életének 85. évében 2021. november 22-én elhunyt. Temetése az egri Minorita templom altemplomában 2021. december 03-án 15.00 órakor lesz, előtte gyászmise. Gyászoló lánya és unokája.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették, ismerték, hogy a férj, édesapa, nagyapa és dédapa SZILÁGYI LAJOS egri lakos, közgazdász, 2021. november 22-én életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. december 6-án 12.00 órakor lesz az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férj, édesapa és nagyapa, DR. HINORA SÁNDOR fogszakorvos, 2021. november 24-én 74 éves korában, több hónapig tartó súlyos betegség után, visszaadta lelkét Teremtőjének. A gazdagréti Szent Angyalok templom sírkertjében helyezzük örök nyugalomba. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy HEGYI SÁNDORNÉ BARTÓK ERZSÉBET 87 éves korában váratlanul elhunyt. 2021. december 1-én 14.45 órakor veszünk tőle végső búcsút a novaji temetőben. A gyászoló család.
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FRENYÓ JÓZSEFNÉ született Kiss Mária életének 73. évében csendesen eltávozott közülünk. Búcsúztatása az egri Kisasszony temetőben 2021. december 4-én 12:00 órakor lesz. Előtte engesztelő gyászmise 11:30-kor a temető kápolnájában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették, ismerték, hogy a férj, édesapa, nagyapa és dédapa SZILÁGYI LAJOS egri lakos, közgazdász, 2021. november 22-én életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. december 6-án 12.00 órakor lesz az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
"Váratlanul ért halálod, Búcsú nélkül mentél el, Aludd szép örök álmod, Soha nem felejtünk el." Köszönetet mondunk mindazoknak, akik TÓTH BÉLÁNÉ sz. Pócs Anna temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Emlékezzünk JÓNÁS ILONÁRA aki sajnos 15 éve itt hagyott minket: Én azért most is itt vagyok veletek! Lélekben, egy másik dimenzióban. Januárban, esőben, hóban, fagyban. Nem látom síró szemeitek, hulló könnyeitek. Higgyétek el, nekem sem könnyebb! Nem láthatom csillogó szemetek, Mint mikor még itt voltam veletek. Nem érezhetem kezetek melegét, Mint beteg ágyamnál, mikor még, Foghattuk egymás kezét. – Nehéz. Nehéz a kezem – leteszem. Nehéz a szemem – lecsukom. Megyek az úton, de ne sirassatok. Földi életemből csak ennyi jutott. Isten, minden embernek kimérte, Kinek hol a kezdete, és hol a vége.” a család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy felejthetetlen, drága Édesanyánk, Mamink MURÁNYI TAMÁSNÉ született Bárczi Anna életének 80. évében csendesen eltávozott közülünk. Búcsúztatása az egri Hatvani temetőben 2021. december 2-án 12 órakor lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DANCZ PÁL az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát (Egervin) nyugalmazott vezérigazgatója, Eger város díszpolgára 2021. november 22-én, életének 100. évében elhunyt. Búcsúztatását szűk családi körben tartjuk. Szélesebb körben a későbbiekben tervezünk megemlékezést. Emlékét örökre megőrizzük. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. KÓNYA PÁLNÉ 2021. október 20. napján, életének 80. évében, rövid ideig tartó súlyos betegség következtében elhunyt. Felejthetetlen szerettünk hamvait, 2021. december 3-án 14.30 órai kezdettel tartandó gyászszertartáson helyezzük végső nyugalomra, az Egri Kisasszony temetőben. Gyászoljak: szerető lánya, unokái, testvére, veje rokonai és ismerősei. Emléked szívünkben őrizzük. Nyugodj Békében!
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen feleség, drága édesanya, nagymama és rokon TROMBITÁS GYÖRGYNÉ hosszú szenvedés után, életének 69. évében 2021. november 19-én elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. november 29-én 15:00 órakor lesz, előtte gyászmise 14:30-kor. Gyászoló férje, gyermeke, menye és unokái.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik iskerték és szerették, hogy a férj, édesapa, nagypapa VARGA LÁSZLÓ tarnaleleszi lakos és a siroki Fémművek volt dolgozója 2021. november 18-án 66. évében elhunyt. Temetése 2021. november 27-én 13.30-kor a tarnaleleszi temetőben lesz, előtte 13.00 órakor engesztelő gyászmisét tartunk. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk PINTÉR GÁBORNÉ sz. Pifkó Mária életének 88. évében elhunyt. Temetése a parádi temetőben 2021. november 29-én 14.30-kor lesz. Gyermekei és a gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁLI BÉLA életének 73. életévében örök álomra hajtotta fejét. Hamvasztás utáni búcsúztatása a markazi templomban lesz 2021. november 27-én 10 órakor. Búcsúztatás 1 szál virággal. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓS LAJOS hosszan tartó betegségben, megtört testtel és lélekkel 84. éves korában eltávozott közülünk. 2021. november 25-én 14.30 órakor az ostorosi temetőben kísérjük utolsó útjára. Gyászoló lánya és unokája
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szerettünk, SUSZTER ISTVÁNNÉ szül. Hossó Rozália életének 76. évében hazatért a Mennyei Atyához. Búcsúztatása november 26-án 14 órakor lesz a Hevesaranyosi temetőben, azt megelőzően a gyászmise 13.30-kor kezdődik a helyi templomban. Gyászoló szerettei
állásfoglalás / 3 órája
A Magyar Nemzeti Médiaszövetség fellép a valótlan LMBTQ-propaganda ellen
Planet Budapest 2021 / 4 órája
Áder János: a fiatalok jövőjéről szól a fenntarthatóság
előadás / 4 órája
A Montmartre-i ibolya szórakoztatja a publikumot az egri Gárdonyi színházban
Jámbor Ildikó
izgalmas hétvége / 4 órája
A harmadik Puskás Akadémiát fogadja a címvédő Ferencváros
Sikeres gazdaságpolitika / 4 órája
Soha nem látott pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok négy hónap alatt
ingatlanpanama / 5 órája
Fővárosi Fidesz: Karácsony történelmet hamisít?