Csoportok

2023.05.04. 14:02

Gázpisztollyal fenyegette meg az előtte szelfiző lányokat a férfi az egri buszon

Közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt az elmúlt hét évben ritkán jártak el a hatóságok Heves vármegyében. Éppen négyszer. Legutóbb viszont – amint arról tájékoztattuk olvasóinkat – az Egri Járási Ügyészség idén tavasszal gyorsított eljárásban – a tett elkövetésétől számított másfél hónapon belül – bíróság elé állított egy férfit.

Szalay Zoltán

Márciusban Egerben a Dobó téren felállított standnál egy politikai párt aktivistái aláírásokat gyűjtöttek a várost érintő kiemelt kérdésben. Az Egri Járási Ügyészség dokumentumában az szerepelt, hogy a pártra neheztelő férfi egy napon megjelent a gyűjtés helyszínén, kiabált, obszcén kifejezésekkel illette az ott lévő két embert, sértő szavakat használt a pártra. Utána a pultot rángatta, majd az egyik sértettet a felsőtestén tenyérrel és ököllel többször megütötte. A támadásnak a rendőrök vetettek véget. 

A vádhatóság álláspontja szerint az aktivistát a gyanúsított a politikai meggyőződése miatt bántalmazta, az aláírásokat gyűjtőkkel szemben politikai hovatartozásuk miatt tanúsított kihívóan közösségellenes magatartást. Tette alkalmas a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 216. szakasza szerinti közösség tagja elleni erőszak, továbbá e bűntény bántalmazással elkövetett minősített esetének a megállapítására. Az Egri Járásbíróság az ügyészség által megállapított történeti tényállással és minősítéssel egyezően mondta ki bűnösnek a férfit. Őt jogerősen egy év nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtotta, ám annak végrehajtását négy esztendőre felfüggesztette. 

Nem árt tudni, mit ír elő a Btk. A 216. szakasz első bekezdése úgy rendelkezik, ha valaki más nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, az valósítja meg a közösség tagja elleni erőszak bűntettét. Alapesetben három évre is fegyintézetbe kerülhet. 

A második bekezdés kimondja, aki a fentebb leírtak miatt bárkit bántalmaz, valaminek a megtételére vagy eltűrésére kényszerít erőszakkal vagy fenyegetéssel, az ellen a szankció egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. A harmadik bekezdés értelmében a büntetés kettőtől nyolc év, ha az elkövető a közösség tagja elleni erőszakot fegyveresen, felfegyverkezve, jelentős érdeksérelmet okozva, a sértett sanyargatásával, csoportosan vagy bűnszövetségben valósítja meg. E bűntény előkészülete vétség, amiért két évet is ülhet a tettes. 
Az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűntényeket a Btk. a XXI. fejezetében szabályozza. Ebbe a körbe tartozik még a lelkiismereti és vallásszabadság, az egészségügyi önrendelkezési jog, a magán- és levéltitok megsértése, a személyes és közérdekű adattal visszaélés, a magánlaksértés, a magán- és levéltitok megsértése. Ide sorolandó a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítése, s annak nyilvánosságra hozatala is, a becsület-, illetve a kegyeletsértés. Továbbá a személyes és közérdekű adattal visszaélés, a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítése, annak nyilvánosságra hozatala, a becsületsértés és a kegyeletsértés. 

„Le foglak lőni titeket, büdös cigányok!” – ordította 2019. február 22-én az Egerből egy észak-hevesi községbe tartó autóbuszon egy férfi. Az történt, hogy az utolsó üléssoron helyet foglaló utas előtti üléseken két középiskolás lány unalmában szelfit készített magukról tablettel. 

Emberünk rájuk kiabált, hogy fejezzék be, különben lelövi a „cigány fajtájukat”, ha az ő arca is rákerül a képre. A táskájából előkapott egy forgótáras gáz-riasztó fegyvert, amit viselési engedély nélkül hordott magával. Lőszerei is voltak. Az éles lőfegyverhez hasonló pisztolyt ráfogta az egyik megszeppent lányra, aki a tabletjén elmentett képeket mutatva bizonygatta, hogy a későbbi terhelt egy fotón sincs rajta. A vádlott a lőeszközt felemelve továbbra is azt követelte a tiniktől, töröljék le a képeket. Az etnikai hovatartozásukat emlegetve szidta, fenyegette őket. Végül a sértettek előresiettek az utastérben, és később leszálltak a járműről. 

Az Egri Járási Ügyészség közösség tagja elleni erőszak bűntettével, illetve annak kísérletével vádolta a vallomást megtagadó férfit, s vádiratában arra tett indítványt, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen elismeri a bűnösségét, akkor a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki rá, ítélje őt pénzbüntetésre, kobozza el tőle a riasztófegyvert. 

Végül Strasbourgban helyt adtak a feljelentő kérésének

Közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentést egy gyöngyöspatai roma származású nő, akit 2011 tavaszán a saját háza udvara előtt ostorral és baltával a kézben, felé indulva, életveszélyesen megfenyegették, gyalázták. Az elindított eljárást a magyar hatóságok megszüntették. A korábbi esztendőkben, mint példánk is bizonyítja, sokszor vagy nem indult büntetőjogi procedúra e deliktum miatt, vagy ha igen, utóbb azt megszüntető határozattal fejezték be hazánkban. 

Ám a cikkünkben említett esetben az érintett még további jogi lehetőséget vett igénybe. 

Így 2016 áprilisában a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának törvényszéke első fokon, a hölgy panaszának helyt adva, kártérítést ítélt meg neki. Ezt az összeget a magyar államnak kell kifizetnie, plusz még a perköltséget. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában