Vitték, amit láttak

2023.07.05. 19:55

Megdézsmálták a vagonokat a füzesabonyi állomáson - emlékezetes ügy a múltból

A füzesabonyi vasútállomáson dolgozókhoz kapcsolódik az elmúlt négy évtized kiemelt és tanulságos bűnügyeinek egyike Heves vármegyében

Sz. Z.

A füzesabonyi állomáson tűntek el dolgok a vagonokból 40 éve

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az egri vasútállomáson raktárnokként a rendező pályaudvarra érkező olyan vasúti kocsikat is ellenőrzöm, amelyeken nincs ólomzár, vagy az megsérült. Egy május végi reggelen így futott be Füzesabonyból egy vagon. A végében öt doboz 5-5 kilogrammos csomagolású szeg hiányzott. Pár nap múlva azt vettem észre, hogy az őszibarack gyümölcslé-szállítmányt dézsmálták meg - így szólt a bejelentés. Ebből derült fény a teherszerelvényekből árukat el-elemelgető vasutasok tetteire. A történtekről 1984 júliusában számolt be a Népújság.

A füzesabonyi MÁV-állomás 2-es számú őrhelyén dolgozók közül az akkor még nagyközségnek számító Füzesabonyba való Cz. I. és három munkatársa a vizsgálat során beismerte a bűncselekményeket.

– Felfigyeltünk arra – mondta a rendőrségi kihallgatásakor a 30 éves kocsirendező, akit lopások miatt korábban többször felelősségre vontak –, hogy a hetedik vágányon a tehervonat egyik kocsijában kerékpárok vannak. Alkatrészeket szereltünk le róluk - mesélte.
Az 1984 áprilisában vagonokon szállított kombájnok kínálták az újabb alkalmat a tolvajlásra.

– A gépek szerszámos ládáit valaki előzőleg feszegette, csak be kellett nyúlni az eszközökért – emlékezett a két bűntárs, a 30 éves mezőtárkányi W. L. tolatásvezető és a 25 éves, ugyanoda való N. F. kocsirendező.

A nyúlkálás persze, nem lett volna kötelező. Jó heccnek tűnt eltulajdonítani pár karton tasakos tésztát, megfőzni és megenni. Az egyeki 35 éves F. L. a permetezőgépek és talicskák kerekeit is leszerelte, hátha jók lesznek otthon valamire. Az őrhely kitakarítására elkért cirokseprűket is hazavitte. Az egy tartálykocsiból kiszippantott több liter benzin ellopása csak tetézése volt a tetteiknek.

Az okozott 12 ezer forint kár nem tűnik tetemesnek, a nagy része meg is térült, ám a tettük veszélyessége tagadhatatlan. Ki tudja, meddig folytatták volna a bűntényeiket... Olyanok engedtek a csábításnak, akiknek a közvagyon megóvása lett volna a kötelességük.

A Füzesabonyi Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt az ügyet vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában