Heves megye

2018.09.18. 07:00

Komoly problémák az ágazatban: jöhet a fizetős fogászat?

Néhány hete rendhagyó ötlettel állt elő egy hazai fogorvos, miszerint szankcionálni kellene, ha egy szülő nem viszi el gyermekét az iskolai fogorvos által javasolt kezelésekre. Emellett az is felmerült, hogy a felnőtt pácienseknek önrészt kellene fizetniük a térítésmentes beavatkozásokért. Megyei szakembereket kérdeztünk az ötletekről.

Süli Kinga

Fontos, hogy évente legalább egyszer mindenki ellátogasson fogorvosához. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Az említett felvetéseket Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke fogalmazta meg. Szerinte a szülők a gyermekeiket veszélyeztetik azzal, ha nem viszik el a szükséges kezelésekre, ezért, aki nem tesz ennek eleget, attól meg kellene vonni a családtámogatás egy részét.

A felnőtteket pedig azzal ösztönöznék a rendszeres szűrővizsgálatra, a szükséges beavatkozások elvégeztetésére, hogy néhány ezer forintos térítési díjat vezetnének be az egyébként ingyenes beavatkozásokért. A terv szerint a páciens a befizetett összeget év végén visszakaphatná, ha két szűrővizsgálat között elvégezteti a szükséges beavatkozásokat. Ezzel hosszú távon csökkenne a fogászati beavatkozások száma, hiszen időben észlelnék és kezelnék a problémákat, a fennmaradó összegből pedig fejlődhetnének a közfinanszírozott fogászati praxisok.

Nagy a szülők felelőssége

– Az iskolákban félévente van fogászati szűrés, ilyenkor egy osztály egy előre meghatározott időpontban megjelenik az iskolafogászaton, ahol ellenőrizzük a gyermekek fogait, dokumentáljuk az állapotukat, és rögzítjük, hogy szükség van-e valamilyen további beavatkozásra. A dokumentációt mindig megkapja az iskola is, az osztályfőnökök pedig tájékoztatják a szülőket az esetleges további teendőkről, a szükséges fogászati beavatkozásokról – ismertette az iskolai fogászati szűrések menetét dr. Soós László.

Fontos, hogy évente legalább egyszer mindenki ellátogasson fogorvosához. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Az ostorosi és novaji körzetet is ellátó fogorvos aláhúzta, tizennyolc éves kor alatt a szülők felelőssége, hogy a gyermekeik foga megfelelő állapotban legyen. A fogorvos a gondviselő beleegyezése nélkül nem tehet semmit. Mint mondta, szerencsére a körzetében komolyan szokták venni a gyermekek fogának állapotát, ha nem is a szülő, de a nagyszülő mindig visszajön a kiskorúakkal elvégeztetni a kellő beavatkozásokat. Náluk nem lenne szükség szankciókra.

A leggyakoribb gyermekkori fogproblémák között a szuvasodást, valamint a fogváltásból adódó gondokat említette. Aláhúzta, komolyan kell venni a gyermekek fogainak állapotát, mert egy nem megfelelő gyermekkori döntés akár maradandó problémához, vagy lelki traumához is vezethet.

Tartanak a fogorvostól

A szülők felelősségét hangsúlyozta dr. Kertész Gábor István verpeléti fogorvos is. Ő úgy észleli, az előírt kezelésekre nem mindig viszik vissza a gyerekeket, pláne, ha az tejfogat érint. Hozzátette, tudja, hogy sokan félnek is a fogászati beavatkozásoktól, és csak akkor mennek orvoshoz, ha már nagy a baj. Mint kifejtette, hiába igyekszik a fogorvos mindent megtenni, elengedhetetlen a beteg együttműködése is a fogak megfelelő állapotához.

Kiemelte, ötletnek jó a térítéses fogászati ellátás, de hosszú távon nem jelentene megoldást az ágazat problémáira, s a páciensek sem díjaznák. Jelentősebb állami támogatásra lenne szükség a közfinanszírozott praxisokban, hiszen nagyon magas ezek anyag-, illetve eszközigénye. A vidéki közpénzből működő praxisok vonzóvá tétele is égető feladat, mert a pályára belépőket a nagyvárosok, illetve a magánpraxisok vonzzák. Emiatt a kistelepüléseken nehezen megoldott a fogászati ellátás, sokszor több települést kell összevonni egy körzetbe, így több ezer ember is juthat egyetlen fogorvosra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában