Horgász

2019.02.03. 11:30

Pecázás télen: tippek és tanácsok a biztonságos lékhorgászathoz

Januárban, februárban a tartós hidegek idején a lékhorgászatot kedvelők örülhetnek leginkább. Salamon Gábor egri pecástól kértünk néhány tanácsot, hogy mire muszáj és célszerű figyelni annak, aki a jég alól szándékozik halat fogni. A legfontosabb szerinte a körültekintés, mert a lékhorgászat veszélyes is lehet.

Sike Sándor

– A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabadtéri állóvizek befagyott felületen lenni bárkinek csakis akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, tehát nem olvad és nem is mozog, s nincs semmilyen tiltó rendelkezés a területre – mondta Salamon Gábor.

Szerinte kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább nyolc centiméter vastagságú. Több ember egyidejű, biztonságos jégen való ténykedésére, például sportolására azonban a megfelelő jégvastagság minimum 12 centiméter kell hogy legyen. Nagyon fontos, hogy a jégen vágott léket minden esetben kötelező jól látható módon úgy megjelölni, hogy az minimum 50 méter távolságból már észlelhető legyen. Az egy négyzetméternél nagyobb jégmentessé vált terület körülhatárolása egy méteres magasságban, például tíz 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású szalaggal, de náddal vagy gyékénnyel is történhet.

– Jégre lépés előtt ajánlott megvizsgálni a jég minőségét – folytatta a horgász. – A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég, kevésbé az a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég teherbírása ugyancsak kisebb. Ha esetleg ropogást, recsegést hallanánk, azonnal feküdjünk rá a jégre, hogy minél nagyobb testfelülettel érintkezzünk azzal, majd pedig igyekezzünk hason csúszva elérni a legközelebbi biztos pontot.

Fontos előírás: folyóvíz jegén és azok mellékágain viszont minden esetben tilos és életveszélyes tartózkodni – összegezte a legfontosabb biztonsági tudnivalókat Salamon Gábor.

Ami magát a lékhorgászatot illeti: két célhala a süllő és a csuka, de mellette a sügérezés és a keszegezés is nagyon izgalmas időtöltésnek számít.

Szinte minden esetben az úszós készség a legtöbbet alkalmazott eszköz, amivel végül horogra csalhatjuk a halakat. Csuka esetében használhatunk nagyobb, legalább 20–35 gramm teherbírású úszókat, továbbá harapásbiztos előkét, valamint hármas horgot és akár nagyobb, tenyeres méretű csalihalakat is, míg a süllőzésnél elegendőek a kisebb, 6–15 grammos úszók is. Monofil zsinór használható egyágú horoggal, és kisebb, akár ujjnyi csalihalak is megfelelnek.

– A többrétegű téli öltözet rendkívül fontos az egész napos jégen tartózkodásnál. A horgászboltokban nagyon jó minőségű komplett termoruhákat lehet kapni, amik ellenállnak az esőnek, hónak, fagynak – tette hozzá az egyébként horgászboltot is üzemeltető pecás.

Gábor szerint a jégen való hosszabb gyaloglásnál mindenképpen nagy segítséget nyújthat az, ha viszünk magunkkal szánkót, amire fel tudjuk tenni a horgászkészségeinket, ugyanígy a szerelékes ládánkat és a csalihalas vödröt is.

A lék vágása többféleképpen történhet. A legegyszerűbb megoldás a baltázás. Érdemes hosszabb nyelű baltát választanunk, hogy minél kevesebb víz fröccsenjen vissza ránk. Egyenletesen üssük a jeget, ne akarjuk csak az egyik ponton áttörni, mert onnan már rögtön jön fel a víz.

– Ha egy tanácsot elfogadnak tőlem, akkor a baltázott lék formája ne négyzet legyen, hanem háromszög, amivel sokkal könnyebb dolguk lesz. A lékfúró használata a legjobb megoldás. Könnyen, gyorsan és nagyon halkan tudunk lyukat fúrni vele – mondta Salamon Gábor.

Jó tanácsok léki horgászatnál

A horgászbotnak elég az egy méter körüli, kétrészes bot nyéltagja is. Tésztaszűrőt is érdemes magunkkal vinni, mert amikor a lékünk fagy vissza, azzal tisztán tudjuk tartani. A bottartót érdemes úgy megválasztani, hogy a bot végéről ne érjen a zsinór a jégre, mert az könnyen odafagy. Megfelelő nyeletés után erőteljesen vágjunk be. Nagyobb halak esetében érdemes a bot spiccét a víz alá dugni, hogy a lék szélén ne tudjon elszakadni a zsinór. Kézzel húzva a zsinórt és fárasztva a halat, nagyobb biztonságban lesz a zsinórunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában