régészet

2019.05.28. 09:58

A Mátránál is sok értékes leletre bukkantak már a szakemberek

Milyen képességek kellenek, hogy valaki régész legyen? – tették fel a kérdést a gyerekek Tóth Zoltánnak, az egri Dobó István Vármúzeum régészének.

H. É.

Gyermek- és felnőttcsontok kerültek elő az Olajbafőtt Szent János-templom körítőfalánál

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A szakember ugyanis legutóbb nem terepen járt a mátraaljai városban, hanem az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán tartott előadást.

Az Akadémiai esték programsorozat junior fórumán szép számú gyerekközönség gyűlt össze. Hamar kiderült, a fiatalokat igen érdekli ez a szakma. Megtudhatták, hogy mit csinál egy régész a hétköznapokban, mi alapján döntenek arról, hogy hol kell feltárásokat végezni, vagy hogyan lehet meghatározni a felszínre került leletek – csontok, fegyverek, ékszerek, edények – korát. Tóth Zoltán elmondta azt is, a térségben több helyen végeztek már feltárásokat. Gyöngyöspatán, Abasáron és Gyöngyösön több helyszínen is. A Püspöki úti Olajbafőtt Szent János-templom területén is ők dolgoztak.

Gyermek- és felnőttcsontok kerültek elő az Olajbafőtt Szent János-templom körítőfalánál
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az ásatásvezető elmesélte, a hely nem volt ismeretlen előttük, hiszen még 2013-ban bukkantak a temetkezési helyre a templom körítőfalának déli oldalán egy vízelvezető csatorna kiásásakor. Tóth Zoltán hozzátette, a feltételezések szerint akár ezer sírt is rejthet ott a föld.

A közönség megtudhatta azt is, az ásatás idén is folytatódik, várhatóan ősszel újra megkezdik a templom körüli sírok feltárását. Az elsősorban általános iskolás korú gyerekeknek szóló interaktív előadáson a régész nemcsak mesélt a szakmájáról, hanem a gyerekek egy képzeletbeli ásatáson ki is próbálhatták, hogy milyen érzés lehet egy-egy cserépdarabot, csontot megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában