Éfoész

2019.11.28. 07:00

Workshopokkal segítik önálló élethez a fogyatékkal élőket

Heves megyében jelenleg 20 ezer, valamilyen fogyatékkal élő ember él. Közülük kétezren értelmi sérültek.

Gidai Zsenett

Fotó: Daniel Beran

– Örülünk annak, hogy az országban 20 ­Önálló Életviteli Centrumot tudtunk megnyitni és működtetni, hiszen az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész) 40 éve azért dolgozik, hogy segítse a társadalomba való beilleszkedést, megmutassa a lehetőségeket, segítse és tanítsa a rászorulókat.

Ezt Gyene Piroska, az Éfoész elnöke elmondta a múlt héten Egerben, amikor a szervezet megnyitotta megyénkbeli ­önálló életviteli centrumát. Szavai szerint a fogyatékos személyeknek a legtöbbször túlvédettségben van részük, ami az önálló életvitelhez vezető úton akadályokat jelent, pedig az ember életében nagyon fontos, hogy döntéseket tudjon hozni.

Cél az is, hogy a gondnoki rendszert felváltsa a támogatott döntéshozatal, melyhez nagy segítséget kaptak az országos szolgáltatással. A világ kihívásaira reagálva egy telefonos applikációt is fejlesztettek, sérült személyek és szakemberek együtt találták meg a módját annak, hogy ez az alkalmazás könnyen használható legyen. Ennek az appnak a segítségével a korlátozott emberek könnyebben tudják a mindennapjaikat koordinálni, egyebek közt lehetőségük van egyszerű piktogramok segítségével bevásárlólista készítésére, de akár a pénzügyeiket is szemmel tudják tartani, ami számukra nagyobb kihívást is jelenthet.

A fiatalok pozitív tapasztalatokat szereztek az eddig megvalósult, őket segítő programokon Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A fiatalok 32 workshopon vehettek részt, ahol olyan témákat dolgoztak fel nyolc témakör köré felfűzve, melyek a mindennapi életben segítik a fogyatékkal élőket, a szabadidő eltöltésén keresztül a jogokig. Radics Istvánné, az Éfoész heves megyei elnöke elmondta, szűkebb hazánkban 64 fiatal vett részt ezeken a foglalkozásokon és tanulhatta meg az okoseszközök használatát és ismerkedhetett meg az Éfoész által kifejlesztett mobilapplikációval.

Varnyú Mária önérvényesítő fiatal megosztotta azt is, hogy mit kapott ettől a kezdeményezéstől. Lakóotthonban él, ahol kétfős szobákban töltik mindennapjaikat, és lehetőséget kapnak az önálló életvitel tanulására is. Évek óta jár az Éfoész által szervezett önérvényesítő foglalkozásokra, ahol számos dolgot tanultak. Ebben az évben pedig lehetőséget kaptak, hogy részt vehessenek az önálló életvitelt segítő workshopokon és infokommunikációt segítő foglalkozásokon.

– Szívesen jöttünk a foglalkozásokra, mert sok olyan hasznos dologról hallottunk, melyek segítik majd az önállóságunkat. Könnyű volt új dolgokkal ismerkedni, mert mindent részletesen elmondtak, és a munkafüzetek is nagy segítséget nyújtottak – emelte ki Varnyú Mária. A leghasznosabbnak azt látta, hogy megtanulhatták a térkép alapján való tájékozódást és közlekedést. Úgy gondolja nemcsak neki, de társainak is segíteni fog ez a megszerzett tudás a továbbiakban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában