A rendkívüli helyzetben is folytatódnak a felsőtárkányi fejlesztések

Felsőtárkányban, bár újra kell tervezniük az erre az esztendőre szóló költségvetésüket, hogy segítsék a helyi vállalkozásokat, és a lakosságot, a pályázattal támogatott beruházásokat megvalósítják.

Molnár Helga

A képviselő-testület tagjai a polgármesterrel közösen vágták át a szalagot Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A településen a kialakult veszélyhelyzetben­ sem álltak meg a beruházások, illetve több járványügyi intézkedést is foganatosítottak.

- A lakosság egészségének megóvása mellett fontos feladatunk, hogy a költségvetésünkön át, a lehetőségeink szabta korlátokon belül, segítsünk a gazdasági élet szereplőinek – fogalmazott Szántósi Rafael, Felsőtárkány polgármestere. A községvezető szerint azok a kereskedelmi tevékenységet folytató egységek esetében, amelyeknél a zárva tartással kapcsolatos változást a bérlő a jegyzőnél bejelenti, ott az önkormányzat mentesíti a bérlőket a bérleti díj megfizetése alól a veszélyhelyzet időtartamára.

Szántósi Rafael polgármester. Fotó: beküldött

- Minden aktív dolgozónkat a fizetőképes kereslet fenntartása érdekében szeretnénk, ameddig csak lehet, százszázalékos munkabéren tartani, döntően a rendes szabadságuk terhére. Újra kell tervezzük az erre az évre szóló költségvetésünket is, s megtesszük azokat a forrásátcsoportosításokat, amelyeket a rendezvényeink megtartására képeztünk. Erre azért van szükség, mert az elvont gépjármű- és a be nem folyó idegenforgalmi adó több mint húszmillió forint mínuszt jelent számunkra – részletezte a községvezető.

Hangsúlyozta továbbá, hogy nem fogják vissza a beruházásaikat, minden idei évre tervezett fejlesztést szeretnének megvalósítani, kiemelve azokat, amelyekhez pályázati forrás is kapcsolódik.

Folytatódnak a fejlesztések a rendkívüli helyzetben is

- Folytatjuk a vidékfejlesztési pályázattal támogatott „Közösségi terek kialakítása” elnevezésű programban szereplő szövetkezeti buszöböl áthelyezési munkálatait, és befejeztük a tóparti szalonnasütők, szemetesek, piknikegységek, pihenőpadok telepítését is. Április végén elindulnak a Magyar falu programban támogatott projektjeink is, amelyekből a legjelentősebb a Rákóczi út csapadékvíz- és útfelújítása, illetve elkezdjük a járda-rekonstrukciókat, először a Kerékpárút és a Várhegy út között – sorolta Szántósi Rafael.

Április végére lezárul az óvoda udvarán egy komplett új játszótér létesítése is. Az önkormányzat fenntartotta aktivitását a pályázati munkában is. Benyújtották támogatás iránti igényüket a Magyar falu program keretében egy komplex fogorvosi szék beszerzésére, amelynek az összege ötmillió forint. Természetesen több lépést tettek a veszélyhelyzet elhárítására, a betegség terjedésének megfékezésére is.

Intézkedések a lakosság egészségének megőrzése érdekében

A közösségi ­rendezvényeiket június 30-ig lemondták, egy évvel elhalasztották a XIX. Tárkányok találkozóját is, és nem tartják meg az idei XVIII. Rétesnapokat sem. A faluházat bezárták, a dolgozókat pedig szabadságolták.

- A hivatal munkatársai és az ügyfelek védelme érdekében lehetővé tettük az otthoni munkavégzést. A hivatal naponta minimum két emberrel, kvázi ügyeleti rendszerben fogadja a halaszthatatlan ügyekben megjelenteket – tette hozzá Szántósi Rafael.

A bölcsőde és az óvoda esetében azonnali intézkedéssel – az általános iskolák zárva tartásával egyező időtartamra – rendkívüli szünetet rendeltek el. Itt az óvónők ügyeleti rendszerben ellátják azoknak a felügyeletét, akiknek a szüleik ezt nem tudják számukra biztosítani.

- A szociális intézményünkön keresztül megszerveztük az idős egyedülállók számára a bevásárlást, gyógyszerkiváltást – részletezte a polgármester. – Folytattuk a házi gondozottaink és a szociálisan rászorulók étkeztetését, ellátását. A Közétkeztetési Nonprofit Kft.-n keresztül az iskolás és az óvodába járó gyermekek közétkeztetését részben kihordással, részben pedig egy iskolai tálalópont kialakításával oldjuk meg.

A jó idő beköszöntével azt tapasztalták, hogy sokan keresik fel a tópartot, figyelmen kívül hagyva a kijárási korlátozás szabályait. Ezért és a négynapos húsvéti ünnepre is tekintettel, a Heves Megyei Védelmi Bizottságtól, illetve a rendvédelmi szervektől kérték, hogy fokozottabban ellenőrizzenek.

Az önkormányzati tulajdonú játszótereket a veszélyhelyzet fennállásának időtartamára lezárták. Húsvétkor megtiltották a faluház melletti és a tóparti parkolók használatát, megakadályozva ezzel a nagy létszámú csoportosulások kialakulását és ezt a tilalmat a szükséges felhatalmazás birtokában minden hétvégére fenn kívánják tartani. Polgármesteri rendelettel tiltották meg a közterületen történő italfogyasztást is.

Ajánlókép: Az Önkormányzati Hivatal átadása az energetikai korszerűsítés után 2019-ben. Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában