Pontos rend szerint indulnak újra az egri, gyöngyösi és a hatvani szakrendelések

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra, és csak előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe.

Munkatársainktól

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Első ütemben a vírusterjedés szempontjából alacsonyabb kockázatú, s a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végzik el a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban.

– Egyre bővül az ellátási paletta, emellett a rendelet értelmében az ellátó rendszernek minden helyzetben képesnek kell lennie azt nyújtani, amit az aktuális megbetegedések száma igényel. Így az intézményünkben továbbra is fenntartjuk az elvárt szabad kapacitást az esetleges veszélyhelyzet esetére – közölték. A szakrendelési időpont kérésének feltétele, hogy a beteg háziorvosával, illetve szükség esetén a szakrendelés orvosával telefonon konzultáljon. Ha a szakember eközben úgy ítéli meg, hogy személyes vizsgálat szükséges –, időpontot ad. Ahogy más intézményekben, itt is fontos feltétele lehet az előjegyzésnek – ahol az szükséges – az érvényes beutaló.

A rendelési idő a kórház honlapján megtekinthető, a korábban kiadott előjegyzési idők jelenleg nem érvényesek.

Az egyéb, nem gyógyító egységek továbbra sem működnek, valamint továbbra is érvényben marad a teljes látogatási tilalom. A lejáró szakorvosi javaslatok, közgyógyigazolványok érvényessége a vészhelyzetet után 6–12 hónapig fennáll, közölte a Bugát kórház.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Amit jó tudniuk a betegeknek

A gyöngyösi kórház tájékoztat: a páciensnek maszkban kell jönnie az előjegyzési idő előtt minimum tíz perccel, tajkártyájával, személyes iratokkal. A kórházban működő szakrendelésekre érkezők a járóbetegporta bejáratánál várakozhatnak és egyenként léphetnek be. Egyszerre két beteg tartózkodhat benn: az egyik a vizsgálóban, a másik a szakrendelő folyosóján. Triázs ellenőrzés, nyilatkozattétel után következhet a vizsgálat.

A kilépő beteg a szakrendelő kapujánál jelzi a biztonsági szolgálatnak, hogy melyik szakrendelésről jött, hogy behívhassák a soron következőt. Ha a szakrendelésen nem jelenik meg időben a páciens, akkor új időpontot kell kérnie.

A mentőbejárón a mentővel érkezők, a pszichiátriai szakrendelésre és gondozóba és a sürgősségi osztályra érkezők juthatnak be a szokásos triázs vizsgálat után.

Az egri kórházban is újraindulnak a szakrendelések

Az egészségügyi ellátás új rendjéről szóló rendelet értelmében a Markhot Ferenc Kórházban a járóbeteg szakellátás, illetve a diagnosztikai ellátások igénybevétele esetében is változások történtek – tájékoztatta portálunkat Szegedi Erzsébet, az egri kórház sajtóreferense.

A sürgős háziorvosi beutalóval érkező betegeket a rendelőintézet Knézich utcai bejáratánál lévő triázs ponton, orvos irányításával, lázmérés, kikérdezés, járványügyi kérdőív kitöltése után engedik a megfelelő szakrendelésre. Fontos, hogy a betegek szájmaszkban érkezzenek, egymás között a várakozás ideje alatt is és a váróban töltött idő alatt is tartsák meg a másfél méteres távolságot.

Szakrendelésekre előjegyzést kérni kizárólag telefonon, a kartonozó felhívásával lehet. Ez nem vonatkozik a sürgős esetek ellátására. A kartonozó ad időpontot arra, hogy a beteg mikor hívhatja az adott szakrendelést. Ekkor orvossal konzultálhat, s panaszai alapján a szakorvos dönt a kivizsgálás szükségességéről és tájékoztatja a beteget a kivizsgálás menetéről. Abban az esetben, amikor a tervezett vizsgálatok előtt COVID-19 vírusvizsgálat szükséges, a mintavétel az intézményben történik. Az adott szakrendelés kezelőorvosa kezdeményezi a vizsgálatot. Az elvégzés időpontját a kórházi mintavevő hely határozza meg, melyről a beteget a kórház értesíti.

A CT, MR és mammográfiai vizsgálatokra korábban kapott időpontokról a kórház telefonon egyeztet a betegekkel. Ultrahang és röntgen vizsgálatokat továbbra is csak sürgős esetekben végez el az intézmény. A sürgősséggel elvégzendő műtétek folyamatosak, az előjegyzés alapján történő műtétek indulásáról a későbbiekben tájékoztatják majd a lakosságot.

A sürgős laborvizsgálatok elvégzése a korábbiak szerinti rendben történik. A szakrendelések által igényelt laborvizsgálatok időpontjának meghatározása az adott szakrendelésen történik, a betegek erről a telefonos konzultáció során kapnak információt.

A sürgősségi osztályra érkező betegek az érkezéskor kivétel nélkül szájmaszkot kapnak, azonnali lázmérés történik, és a betegek kézfertőtlenítése is megtörténik. A sürgősségin a beteget egy személy kísérheti.

A veszélyhelyzet ideje alatt a gyógyszereket nem csak a beteg válthatja ki. Elegendő, ha egy papírra felírja a beteg TAJ számát és a gyógyszert kiváltó személy a saját személyi igazolványát vigye magával. A kórház Gránátalma Patikája a megszokott nyitvatartási rend szerint fogadja a betegeket.

Szegedi Erzsébet azt is közölte, hogy a látogatási tilalom továbbra is fennáll. Naponta 14-15 óra között lehet a betegeknek csomagot behozni.

A szakrendeléseken is elindul az ellátás a hatvani kórházban

A már elindult szakrendelések mellett a jövő héttől a mellékelt szerinti szakrendeléseken is elindul az ellátás – közölte hivatalos Facebook-oldalán a hatvani Albert Schweitzer Kórház. Természetesen ezen szakrendelések esetében is kiemelten fontos a higiénés előírások betartása. Telefonos előjegyzést leghamarabb május 11-én reggeltől tudnak kérni a szakrendelésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában