feketemunka

2021.09.10. 11:30

A Heves megyei építőipai cégek harmadánál feketén dolgoztak

Átfogó ellenőrzést tartott a Heves Megyei Kormányhivatal a nyár folyamán, építőipari vállalkozásoknál tártak fel hiányosságokat és szabtak ki büntetést.

Gidai Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sok szektorban előfordul, hogy a munkavállalókat feketén dolgoztatják, ami azt jelenti, hogy a munkaadó nem jelenti be a dolgozót, így nem kell utána adózni. Azonban, akit így foglalkoztatnak, nem rendelkezik egészségbiztosítással, csak ha magának fizeti, és munkaviszony sem létesül, ami a nyugdíj számításánál elég kellemetlen lehet.

– Átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipai tevékenységet végzők körében. A több mint kétezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt – tájékoztatta portálunkat a Heves Megyei Kormány­hivatal.

Mint kiderült, a legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya.

Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel.

Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának, illetve használatának elmulasztása, hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is.

Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet, például volt olyan, ahol nem volt megfelelő állapotban az állványzat.

– A helyszíni vizsgálatok érintették a kivitelezőket, alvállalkozókat, alapanyag-forgalmazókat is. A megyében vizsgált építkezéseken a foglalkoztatás-felügyeleti szakemberek tárták fel a legsúlyosabb hibákat – nyilatkozott a Heves Megyei Kormányhivatal. Elmondták, megyénkben harminchat vállalkozást vizsgált az akció keretében a kormányhivatal ­foglalkoztatás-felügyeleti hatósága. A harminchatból tizenegy cégénél lepleztek le bejelentés nélküli foglalkoztatást, amiért közel három és fél millió forint bírságot szabtak ki.

– A fogyasztóvédők az építőipari alapanyagok forgalmazóit ellenőrizték. Megyénkben tisztességtelen árképzést nem tapasztaltak, azonban ár- és terméktájékoztatás, mérleghitelesítési hiányosság miatt három esetben száz-százezer forintos bírságot szabtak ki. A hatóság kisebb mulasztások esetén határozattal kötelezte a forgalmazókat a problémák kijavítására – árultak el további részleteket.

Ajánlóképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában