tisza

2021.11.06. 10:20

Beállítják a Tisza-tó téli vízszintjét

Már nekiláttak a munkálatok első ütemének.

M. H.

Árvízvédelmi szempontból fontos a leeresztés Fotó: MW

A Tisza-tó téli vízszintje beállításának első üteme november 4-én kezdődött. Ennek során a jelenlegi 725 centiméterről 580 centiméterre csökkenti a tározó – Kisköre-felső vízmércén mért – vízállását az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) – tudatta portálunkkal Fejes Lőrinc szakaszmérnök.

Árvízvédelmi szempontból fontos a leeresztés
Fotó: MW

Elmondta, a tározó leürítése a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. s az igazgatóság fokozott együttműködésével történik meg. Ez az első ütem, mely november 22-ig tart, akkor egy hét szünetet követően fognak hozzá a vízszintbeállítás második ütemének. A vízszintcsökkentés végrehajtását módosíthatja egy esetlegesen levonuló árhullám. Hozzátette, azért szükséges mindez, mert miután a Tisza-tó elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát s hullámtereit egyesítő víztározó, a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázatot jelent. A téli vízszint beállítása nagy hatással bír a Tisza-tó élővilágára, különösen a halállományára.

Címkék#Tisza-tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában