Közlekedés

2022.08.28. 06:55

Úgy parkolnak az egri társasházhoz, hogy a lakók nem tudnak kiállni

Hiába próbálták meg elejét venni a társasházuk körüli parkolási problémáknak, nem segített az önkormányzat. Van, aki nem tud munkába indulni emiatt.

Szabadi Martina Laura

A parkolás sok gondot okoz a Szarvas Gábor utcában

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egy olvasónk keresett meg minket azzal kapcsolatban, hogy tarthatatlan a helyzet a Szarvas Gábor utcai társasház környékén. Ugyanis minden hétköznap reggel megjelennek a házuk körül a városba érkező autósok. Az ilyesmi persze nem ritka a megyeszékhelyen. Az viszont talán már különlegességnek számít a pofátlan parkolások között is, ha úgy állnak be a sofőrök a garázsok elé, hogy az ott élők még véletlenül se tudjanak kikanyarodni.  

– Konkrétan elég gyakran előfordul, hogy munkába indulnék, de nem tudok. Vállalkozó vagyok, nekem az autó nem csak személyszállító, hanem munkaeszköz, amivel pénzt keresek, hogy eltartsam magam, a családomat. Szerintem azok, akik ideállnak rendkívül fel lennének háborodva, ha velük történne ilyesmi – mondta a férfi, aki kérte nevét ne írjuk le. 

Kiemelte, megoldásként azt szeretnék, ha a garázsok elé megállni tilos tábla kerülne, "kivéve a tulajdonos" jelzéssel. Ezzel talán megszűnne az a helyzet, hogy nem tudnak kiállni autóikkal a garázsok tulajdonosai.  A Szarvas Gábor utca 7. társasház közös képviselője korábban már az önkormányzathoz fordult a parkolási problémák ügyében, szintén a fenti kéréssel. Ám az önkormányzat városüzemeltetési irodájáról az a válasz érkezett, hogy ezt nem tudják biztosítani. 

– A Szarvas Gábor utca jelenleg lakó-pihenőövezetnek kijelölt terület. Ezt a KRESZ 39/A § (1) közeledés lakó-pihenő övezetről szóló bekezdése alaposan szabályozza. Ennek megfelelő magatartást kell tanúsítaniuk az övezetben közlekedőknek. További tilalmak bevezetése, azonban a lakók mindennapjait nehezítenék meg, amit egységesen, hatályos jogszabály szerint mindenkire alkalmaznunk kellene – olvasható a válaszban. Kiemelték, hogy a rendellenes parkolások következtében kialakult nehézségek – például, hogy az ingatlan elhagyása gépjárművel akadályoztatott – kiküszöbölése érdekében az önkormányzati rendészeti csoportot, valamit a rendőrséget kereshetik a környéken élők. Hozzátették, hogy a fentiek figyelembe vétele mellett a városüzemeltetési iroda kérni fogja az illetékes szerveket, hogy gyakoribb ellenőrzéseket végezzenek az ügyben szereplő területen. Olvasónk kiemelte, nem érti, az önkormányzattól miért kaphattak ilyen elutasító választ, ha közben azt elvárják tőle, hogy tisztességesen fizesse az adókat vállalkozóként.

Kíváncsiak voltunk, pontosan hogyan nehezítené meg a lakók életét a kért korlátozás. Lapunk  érdeklődött, hogy a kérést pontosan miért utasította el az önkormányzat, mi az akadálya a tábla kihelyezésének. Megkérdeztük azt is, hogy milyen következményei lennének a kihelyezésnek valamint arról is érdeklődtünk, hogy mit tehetnek hasonló helyzetben az ingatlanok tulajdonosai. Rákérdeztünk, érkezett-e hasonló észrevétel panasz más városrészből az elmúlt egy évben, hiszen Eger híres parkolási problémáiról. A megadott határidőig még nem érkezett válasz az illetékesektől, amint megkapjuk, közzétesszük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában