Közlekedés

2022.09.12. 11:30

Kézi forgalomirányítást vetnek be a gyöngyösi dugók ellen

A nyugati elkerülő út építéséhez kapcsolódóan Gyöngyösön több, állami kezelésű belvárosi út felújítását végzik egy időben. A tanév kezdete óta egyre több a forgalmi torlódás.

Szabó István

Gyöngyös több pontján építenek utat

Az állami útfelújításokon jelenleg a Damjanich János, a Vachott Sándor, a Szent Bertalan és a Kossuth Lajos utcában dolgoznak. Korlátozások mellett, fél pályán mindegyik szakasz járható, de ezeknek, a forgalom igényeihez képest szűk az áteresztőképességük. Szeptember 6-án gyöngyösi viszonylatban példátlan dugóról készült felvételek járták be az internetes közösségi oldalakat: a Deák Ferenc utcán a domb aljában lévő körforgalomtól a Gyöngyöspata felé vezető útig álltak az autók, de ezzel egy időben a Jókai Mór és a Mérges utca is bedugult. A keresztező utcákban is csak lépésben lehetett haladni. Sokan panaszkodtak, hogy a városon való átkelés ideje a korábbi sokszorosára nőtt. 

A gyöngyösi önkormányzat is megerősítette ezeket a híreket közleményében. Ebben felhívta a figyelmet, hogy a helyzet javítására csak annyi a lehetősége, hogy egyeztet a beruházóval és a kivitelezővel forgalomtechnikai kérdésekben, a munkálatok ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megrendelésére tartanak a He-Do Zrt. kivitelezésében. A városvezetés tájékoztatásában áll az is, hogy az önkormányzat, ahol lehetséges, egyes utcák forgalmi irányának megváltoztatásával próbál enyhíteni a helyzeten. Emellett a munkákat végzőket folyamatosan tájékoztatja a lakossági észrevételekről. Egyeztetés eredményeként a Damjanich János utcában várhatóan enyhül a torlódás, a körforgalom építése idejére a kivitelező a legkritikusabb időpontokban a jelzőlámpás szabályozás helyett kézi forgalomirányítást vezet be az érintett szakaszon.

Ugyanakkor még sokáig nehezíti a város közlekedési helyzetét, hogy a Nagy-patak Vachott Sándor utcai hídjának felújítása előre nem látott szerkezeti problémák miatt a tervezettnél jóval tovább tart, tette hozzá az önkormányzati közlemény. 

A többi állami kezelésű út felújítása a tervek szerint halad, és a NIF Zrt. tájékoztatása szerint a Deák Ferenc utcai körforgalom is elkészül a tervezett, 2023. március 8-i időpontra. A beruházó és a kivitelező is a közlekedők türelmét kéri a munka idejére. 
 

Ne megszokásból induljunk el Gyöngyöshalász felé!

A mátraaljai város önkormányzata a napokban arról is hírt adott, hogy a belvárosi útépítések mellett a 3-as számú főúton is munkavégzés kezdődik a közlekedési körülmények jobbá tétele érdekében. Az elképzelések szerint a szakemberek szeptember 12-től, azaz mától kezdenek dolgozni a nyugati elkerülő út 3-as számú főúthoz való csatlakozásán. Ezen az érintett helyszínen, a NIF Zrt. közelmúltban kiadott tájékoztatása szerint, a 3-as számú főút kétszer két sávos szakasza és a 3203-as jelű út csatlakozásában egy úgynevezett turbó körforgalmú csomópont készül. Ez pedig szakmai szempontból azt jelenti, hogy mától a 3-as számú főútról a Gyöngyöshalász irányába vezető útra nem lehet majd Gyöngyös felől balra, nagy ívben kanyarodni. A gyöngyöshalászi utat az újabb jelzések alapján a Kenyérgyár út, Ipar utca, Déli külhatár utca útvonalon lehet majd megközelíteni. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában