Fejlődés

2024.05.22. 12:59

6,5 milliárdos nagyüzemet létesít Hevesen a Bonafarm cégcsoport

Feltámad Hevesen a nagyüzemi állattartás.

Molnár Helga

A Bonafarm Cégcsoporthoz tartozó Fiorács Kft. 9 hektár nagyságú területen, évi több mint 2 millió brojlercsirkét fog felnevelni. A vállalat által megvalósítandó beruházás értéke mintegy 6,5 milliárd forint. Az új beruházás új munkahelyeket, új adóbevételeket és a hevesi mezőgazdászok számára új piaci lehetőségeket teremt a megtermelt takarmány hevesi felhasználására – közölte Sveiczer Sándor, Heves polgármestere közösségi oldalán.

– Magyarországon, (Hevesen) egy magyar cégcsoport, magyar (hevesi) munkaerővel állít elő magyar baromfit, magyar (hevesi) takarmányból egy magyar vágóhídra, hogy magyar vásárlók vásárolhassák azt meg a magyar üzletek hűtőpultjából, vagy a magyar éttermekből. Talán még sokan emlékeznek a hevesiek közül az egykori Hevesi Állami Gazdaság pusztacsászi tehéntelepére. Sajnálatosan az 1990-es években felszámolt Hevesi Állami Gazdaság megszűnésével az állattartó telep is befejezte a működését. Ma az egykori állattartó telep helyén betonüzem, illetve több cégnek helyet adó ipari komplexum működik.

Több mint 30 év elteltével, a mai napon Heves önkormányzata az ország harmadik legértékesebb magyar tulajdonú cégcsoportjához, a Bonafarm Csoporthoz tartozó Fiorács Mezőgazdasági Termékelőállító és Forgalmazó export-import Korlátolt Felelősségű Társasággal megállapodást kötött annak érdekében, hogy a cégcsoport Heves városában egy teljesen új 9 hektáros területű állattartó telepet létesít. A megállapodás lényege az, hogy Heves önkormányzata egy 8 hektár 9954 négyzetméter nagyságú egybefüggő területet alakít ki, amelyet a Fiorács Kft., mintegy 206 millió forintért megvásárol – írja.

A Fiorács Kft. a 9 hektár nagyságú területen évi több mint 2 millió brojler csirkét fog felnevelni. A vállalat által megvalósítandó beruházás értéke mintegy 6,5 milliárd forint. Az új beruházás új munkahelyeket, új adóbevételeket és a hevesi mezőgazdászok számára új piaci lehetőségeket teremt a megtermelt takarmány hevesi felhasználására.
– A megállapodással egy 2022-ben kezdődött tárgyalássorozat végére került pont, ami Magyarország és Heves érdekét egyaránt, így mindannyiunk érdekét szolgálja, hiszen a Magyar Kormány új mezőgazdasági irányvonalához illeszkedik. Köszönet a Bonafarm Csoportnak, továbbá Szabó Zsolt országgyűlési képviselőnek, és dr. Nagy Péter jegyzőnek, illetve a hivatal munkatársainak, hogy közös tervezéssel és előkészítő munkával eljutottunk idáig. A hevesi nagyüzemi állattartás újra kezdődik – húzta alá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában