Adónyomozók

2022.10.31. 15:30

Csak papíron létezne a felzárkóztatás Kompolton? – cáfol a polgármester

Hangzatos címmel – Megszállták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói a kompolti polgármesteri hivatalt – közölt cikket az egyik bulvárlap az internetes felületén. A benne lévő információt később más portálok is szemlézték.

Sike Sándor

A kompolti fejlesztések egyike, a műfüves pálya

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A cikkben írtak szerint a NAV-osok múlt kedden reggel 9-től este 8-ig adatokat töltöttek le a hivatal szerveréről. Úgy tudják, egy 200 millió forintos pályázat után nyomoznak, amelyből az önkormányzatnak felzárkóztatási programot kellett volna szerveznie. A nyomozók azt vizsgálják, megalapozottak-e azok az információk, amelyek szerint a programokból nem lett semmi, azokat csak lepapírozták.

A Hírlap megkeresésére Balázs Zoltán, a község polgármestere közölte: sajnos a pályázat egy részének megvalósítása késik, mégpedig a szociális bérlakások és Közösségi Ház építése. A 2019-ben készült pályázati költségvetést – pénzügyi okokból, például az építtetési költségek drágulása miatt – újra kellett értékelni. Csak most kapták meg döntést a kivitelezés elindítására, ezért nem valósult meg eddig.

– A Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kompolton című Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) beadott pályázatunkról nem árt tudni, hogy annak két – viszonylag különváló – nagy eleme van. Az egyik, a felzárkóztatás. Ennek valóra váltásában a Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány (GYOKA) a konzorciumi partnerünk. A feladatok egyébként jól elkülönülnek az alapítvány és önkormányzatunk között – tudatta a polgármester.

Megtudtuk: a GYOKA szervezi és bonyolítja a tanfolyamokat, nyári táboroztatásokat, egészségnapokat, életvezetési tanfolyamokat. Foglalkozik egyebek között drogprevencióval, személyiségfejlesztéssel. A helyhatóság feladatkörébe tartozik a megélhetési támogatások kifizetése, szociális bérlakások létesítése, a Csillag Szolgáltató Ház, lényegében közösségi ház tervezése, építése. De az önkormányzat feladatköre a rágcsálóirtás és a kóbor állatok befogása is.

– A szegregátumban végzett munka embert próbáló, nehéz feladat, de igyekeztünk mindent megtenni a szakmai partnerrel, hogy legyen eredménye – jelentette ki Balázs Zoltán. – A nehézséget az jelenti, hogy a benne élő, nehéz sorsú embereket nem egyszerű megnyerni a feltétlen együttműködésre. Ezért sem értem, hogy miért pont ezt a programunkat támadják. Meggyőződésem szerint a konzorciumi partnerünk a maga feladatkörében megtett mindent, ami szakmailag elvárható volt. Az önkormányzatunk is úgy végezte a munkáját, hogy bizakodhatok: ebben a küzdelemben nem vétettünk nagy hibát.

A község vezetője jelezte azt, hogy nyilvánvalóan a rosszakarói állnak a NAV-eljárás mögött.

A polgármester szerint fontos közösségi feladatokat old meg az önkormányzat Kompolton, s a legfőbb célja együtt tartani a közösséget, ami munkával és sporttal lehetséges. Prioritásaik között szerepel a fiatalok kiemelt támogatása.

– Egyáltalán nem közömbös számunkra a gyermekek és a fiatalok jövője, az oktatás, a sport, a munkahelyteremtés. Büszkék lehetünk meglévő csodás óvodánkra, fejlődő iskolánkra, arra, hogy megépült és nemrég megnyitott az új bölcsőde – fogalmazott Balázs Zoltán.

A polgármester az elért eredményeik között említette egyebek között a tornacsarnok fejlesztését, a megépült műfüves pályát, az épülő sportöltözőt, nem utolsó sorban pedig az épülő, s hamarosan elkészülő szerelőcsarnokot, ami helyben teremt munkahelyeket.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában