Kozmetika

2022.10.22. 15:30

Egyre drágul a szépségápolás, fontos a költségek csökkentése

Az elmúlt hónapokban egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy minden terméknek és szolgáltatásnak drasztikusan emelkedik az ára.

Bíró Daniella

Az infláció és az energiaválság a szépségápolásban dolgozókat sem kíméli. Egri kozmetikust, fodrászt és körmöst kérdeztünk a tapasztalataikról, illetve a költségcsökkentés lehetséges megoldásairól. Arról is érdeklődtünk, hogy a kozmetikai termékek árában milyen mértékben figyelhető meg a növekedés, s emiatt mennyivel kellett megemelni a szolgáltatásaik árát.

– Sajnos már év eleje óta megfigyelhető a drágulás. Havi szinten, sőt, volt amikor hetente emelték az árakat a nagykereskedők. A szolgáltatásaim díját emiatt 10-15 százalékkal kellett megemelnem szeptemberben. A vendégeim is tisztában vannak vele, hogy minden drágul, ezért elfogadóak voltak. Ennek ellenére érzékelhetően kevesebb lett az arckezelések iránt érdeklődők száma – hangsúlyozta portálunknak Kaló Patrícia, az egri Szépség Kuckó Kozmetika tulajdonosa, kozmetikus.

Bene Kitti, a szintén egri Megasun szépségszalon fodrásza kifejtette, hogy átlagosan 20-30 százalékos a termékek árának növekedése az elmúlt időszakban. A szolgáltatásai díján nagymértékben nem tud emelni, mert az emberek nem tudnak erre többet szánni. Így nála legfeljebb 10 százalékos emelésre lehet számítani. Azonban még nem vette észre, hogy emiatt kevesebb lenne a vendég, esetleg tolják az időpontot és később mennek, mint ahogy kellene. Mivel nem drágultak sokat a szolgáltatásai, a többség ezt elfogadja és megérti.

– A munkám során több márka termékét használom, ezáltal különböző áremelkedésekkel szembesültem a korábbi hónapokban. Ezek elég nagy árkülönbséggel rendelkeznek, de átlagosan 10-25 százalék közé sorolnám a drágulást. Nálam minden év decemberében jelenik meg az új árlista, viszont a mostani helyzet miatt kénytelen voltam szeptemberben emelni az árakon. A tőlem megszokottól többet kellett növelnem az egyes szolgáltatásaim ellenértékén. Azonban számomra az egyik legfontosabb a munkám során a meglévő vendégkör megtartása, legyen szó akár az áremelésről. Ezért próbálom minden egyes alkalommal úgy véghez vinni, hogy mindkét oldalról teljes legyen az elégedettség. Jelenleg nincs észrevehető csökkenés, mivel ha megüresedik egy hely, akkor van kapacitásom új vendég fogadására – emelte ki Barta Kinga megyeszékhelyi kézápoló- és műkörömépítő.

Kaló Patrícia kiemelte, hogy több intézkedést is tett a költségek csökkentése érdekében. Egyebek között a szalon nyílászárói szigetelésének javítása már megtörtént, és gondolkozik az elektromos árammal történő fűtésen is, ugyanis jelenleg gázzal fűti a helyiséget. A vendégek komfortérzetének megőrzése miatt nem engedheti meg, hogy a szalonban az eddigieknél hűvösebb legyen.

– Spórolunk a világítással és minden egyéb elektronikai eszközzel, amivel csak tudunk. Egyelőre azt találtuk ki, hogy délután 5 óra után kevesebbet leszünk az üzletben, vagy nem fűtünk egész nap. Hamarosan költözik az üzlet a jelenlegi helyről olyanra, ahol a kellő hőmérsékletet nem gázzal tartjuk majd fenn – mondta Bene Kitti.

Barta Kinga szerint már a koronavírus-járvány kialakulása is nagy válságot okozott. Azóta is a fenntartja a szabadabb házirendet, s az árai az emelés után is kedvezőnek számítanak a piacon. Ezek a lépések pozitív hatást mutatnak, ezért bízik benne, hogy a vendégeinek nem kell szüneteltetniük a körmözést. A szakmában nélkülözhetetlen az elektronikai készülékek használata, ezért ez változatlan marad. Szerencsére nem fogyasztanak sokat, és a szalon fűtése egyelőre kedvezőnek mondható. Bízom a legjobbakban – közölte Barta Kinga.

– Reménykedem, nem kerül sor arra, hogy a válság miatt a vendégek teljes mértékben szüneteltetik a kozmetikushoz járást. Amennyiben mégis ilyen rosszra fordulnának a dolgok, szerintem az egészségügyi jellegű, életminőséget javító szolgáltatásaimat továbbra is igénybe veszik majd, mint például a migrénes fejfájást kezelő, illetve a stressz elleni piercingek szúrása – fejtette ki Kaló Patrícia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában