Csillagászat

2022.11.29. 09:34

Közelít hozzánk a vörös bolygó, a Mars, és mindennél fényesebb lesz decemberben a bükki csillagász szerint

A szomszédos bolygónk még közelebb kerül a Földhöz, ezáltal fényesebbnek láthatjuk.

B. D.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Egyre közelebb kerül hozzánk a Mars, ennek köszönhetően már novemberben a kora esti órákban is megfigyelhetjük a vörös árnyalatú fényével. Decemberben azonban még erőteljesebb fényben láthatjuk majd az égen a vörösbolygót. Ennek részleteiről Varga-Verebélyi Erikát, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjának, a Bükki Csillagda csillagászati tárlatvezetőjét, csillagászát kérdeztük.

– December elsején kerül a Mars a legközelebb a Földhöz. Azonban egy másik esemény is kapcsolódik a vörös bolygóhoz a tél elején. A szembenállás (oppozíció), amikor a Nap-Föld-Mars egy vonalra esik, december 8-án lesz. A Föld és a Mars is kering a Nap körül, ezáltal körülbelül 2 évente van egy olyan alkalom, amikor a három égitest egy sávba esik. Ebben az évben ekkor láthatjuk a bolygót a legfényesebbnek, az égen a Bika csillagképben lesz megfigyelhető. A fényessége eléri a -1.9 magnitúdót, ami azt jelenti, hogy december elején az éjszakai ég legfényesebb csillagánál, a Szíriusznál is fénylőbb lesz – ismertette a csillagász.

A Bükki Csillagdában az érdeklődők számára lehetőség van többet megtudni a vörös bolygóról. A látogatók Marsról származó meteoritot is megérinthetnek, illetve VR-szobájukban virtuális sétát is tehetünk a Marson. Érdemes tehát december elején az eget kémlelni megyénkből is. Ha szerencsénk van, akkor a tiszta égbolton még közelebbről megcsodálhatjuk a szomszédos vörösbolygót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában