Finis

2022.11.06. 07:00

Másfél éve várjuk a végét: hamarosan elkészül az egri Kertész utca felújítása

A közlekedési káosz, a kivágott fák és a hiányzó vízelvezetés miatt is bosszankodtak az egriek az építés alatt. Hamarosan elkészül a megyeszékhely forgalmas útja.

Szabadi Martina Laura

Körforgalom könnyíti a közlekedést a Kertész és a Hadnagy utca találkozásánál

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Lassan másfél éve velünk van, de lassan véget érhet a Kertész utca felújítása. A komplex felújítás tavaly június 8-án kezdődött önkormányzati beruházásban. Összesen másfél milliárd forintból újul meg a nevezett, valamint többek között a Homok utca illetve a Mekcsey útburkolat is.

A Kertész utca–Hadnagy utca találkozásánál meglévő négyágú lámpás csomópont helyén és a Kertész utca–Frank Tivadar meglévő háromágú csomópontja helyén egy-egy körforgalom épül. A Szarvas tér körforgalmánál a Diófa út becsatlakozó burkolata átépül, és szegélykorrekció készül majd a biztonságosabb közlekedés érdekében. Ezzel párhuzamosan, a Frank Tivadar utcát megnyitják a kerékpáros-forgalom előtt. A projekt az útfelújításon kívül tartalmazza a gyalogátkelőhelyek biztonságos átépítését, a zöldfelületek rendezését, a közműfelújításokat, a járdák, valamint kerékpárforgalmi létesítmények építését és az autóbuszöblök szabványosítását is.

Az uszoda előtt is könnyebb lesz a közlekedés
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Először a torlódás miatt érezték meg az egriek, hogy zajlik a beruházás. Káosszal indult, majd másfél héttel később az embereknek sikerült megszokniuk a megváltozott forgalmi rendet, vagy egyszerűen csak elkerülték a kritikus útszakaszt. Szinte végig egy időben futott a munka Vécseyvölgy utca lámpáscsomópont-fejlesztésével, s jó néhányszor átalakította a város közlekedését. Kifejezetten iskolakezdéskor volt tragikus Eger keleti oldalának a közlekedése.

A városban élők viszont nem csak a felfordulás miatt, a munkálatok okán kivágott fák miatt is felemelték szavukat.  Száz esett ugyanis áldozatul, de az önkormányzat ígérete szerint dupla annyit ültetnek majd helyettük. Szintén több lakossági fórumon szóba került az is, hogy a beruházás eleve nem tartalmazza a közművek kiváltását, pontosabban a csatornarendszer megújulását. Az önkormányzat többször is hangsúlyozta, hogy a projektet már így örökölték az előző ciklusból, de a régi, roncsolódott vízelvezetést béleléssel igyekeznek jobbá tenni. A fórumokon gyakran jelezték a helyiek, a környék annyira beépült, olyan szinten leburkolták, hogy kizártnak tartják, a kisebb keresztmetszet kezelni tudja majd a csapadékot.

A közelmúltban aztán felmerült néhány probléma  a kivitelezésben, a frissen aszfaltozott Kertész utcában máris megjelent egy furcsa úthiba. Egy jó harminc centiméter átmérőjű részen mintha süllyedt, beszakadni készült volna a még kivitelezés alatt álló út. Ezt egyébként úgy tudjuk azóta javították is.

Mirkóczki Ádám polgármester a legutóbbi, júliusi lakossági fórumon, amelyet a témában tartottak elmondta, attól fél, a gazdasági helyzet miatt nem lesz elegendő a forrás a befejezésre. A kivitelező Colas jelezte, hogy már több mint 200 millió forintos mínusz keletkezett kivitelezésben, ezt nehezen de megoldotta az önkormányzat annak érdekében, hogy tovább folytatódhasson a munka. Az akkori állás szerint a Kertész utca elkészültét szeptember-október környékére várták az eredetileg tervezett decemberi befejezéssel szemben, de mint tudjuk, ekkor még nem adták át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában