Denevér kisokos

2022.12.06. 10:15

Ne ess pánikba, ha denevérrel találkozol!

Nem repkedő fenevadak, nem ontják vérünket, csak eltéveszették a házszámot. Segítsünk a denevéreket megmenteni, mivel hasznos és értékes állataink.

B. K.

Az összes hazai denevérfaj védett

Forrás: BNPI

Habár nyaranta is előfordul, de leginkább az őszi időszak az, amikor bizonyos denevérfajaink az épületekben keresnek menedéket. Ekkor sokszor meglepődünk jelenlétükön, sőt pánikba esünk, hogy ezek a "repkedő fenevadak" a vesztünket fogják okozni, hisz’ vérünket veszik,  hajkoronánkba akadnak vagy éppen veszettséggel, illetve más fertőzéssel fogják megszakítani családfánkat. Ez mind tévhit - hívta fel a figyelmet a Bükki Nemzeti  Park Igazagatóság, (BNPI) természetvédelmi területfelügyelője, Balázsi Péter. 

A BNPI facebook oldalán azt is hangsúlyozta, hogy hazai denevéreink között nincsen vérszívó faj - mind „nagyon hasznos” rovarpusztító -, kerülik az emberi hajba akadást, és ha kicsit elővigyázatosak vagyunk, akkor a fertőzésektől is meg tudjuk óvni magunkat és családunkat. 

Ezért, ha lakásban találkozunk betévedt egyedükkel, akkor az ablakok kinyitásával - lámpák lekapcsolásával - tudjuk segíteni távozásukat, esetleg függönyre, bútorra szállt példányukat puha, vastag ronggyal óvatosan megfogva tudjuk kirakni. 

Vigyázzunk azonban, mert nagyon törékeny testük van, és harapásukkal hatékonyan tudnak védekezni az általuk nem kívánt testi kontaktus ellen. Ha pedig számunkra rossz helyen kezdték meg  téli pihenésüket, vagy éppen tavasszal, nyáron olyan helyre kölykeztek, akkor hívjuk az illetékes nemzeti park igazgatóságot, akik segíteni fognak a helyzet megoldásában!

Fontos tudni, hogy az összes hazai denevérfaj védett, a szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint, míg a leggyakrabban épületekben felbukkanó rőt koraidenevéré (Nyctalus noctula) 25 ezer forint.

 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában