Oktatás

2023.01.02. 10:17

Heves vármegyén keresztül vezet a tudásmenet

Kerecsenden, Gyöngyösön és Hatvanban is megállnak az oktatás megújításáért küzdő pedagógusok.

T. B.

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól indulnak

Közös tudásmenetet szervez a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék és a noÁr mozgalom. Január 2-án a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig fognak vonulni pedagógusok és támogatók. A miskolci iskolában elsőként függesztették fel Dezsőfi Györgyöt az igazgatóhelyettesi pozíciójából, míg a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt polgári engedetlenkedő tanárt bocsátottak el kora ősszel. A nagyjából 180 kilométeres távot 6 nap alatt fogják megtenni az akcióban részt vevők és a hozzájuk akár csak pár kilométerre csatlakozók, s az egyes napok végén beszélgetéseket, fórumokat is szerveznek.

Az első napon Miskolctól Bükkábrányig gyalogolnak majd, a második napon érnek Heves megyébe, a kerecsendi általános iskolához. Innen szerdán Gyöngyösre veszik az irányt, ahol a Fő téren várják a velük szimpatizálókat. Csütörtökön a hatvani 5-ös iskola lesz a végállomás, pénteken Gödöllő, szombaton pedig Budapest. Minden reggel fél nyolckor indulnak, s általában 16 órára körül érkeznek a napi céljukhoz.

A pedagógusok és a támogató szülői, valamint diákszervezetek kilenc pontban foglalták össze, milyen változásokat szeretnének az oktatásban. Érdemi és nyilvános párbeszédet, megbecsülést, érdekérvényesítő sztrájkjogot, felelős, hozzáértő oktatásirányítást, kisebb terhelés tanárnak és diáknak, esélyteremtő, minőségi oktatást, versenyképes és értékálló bérezést, 21. századi környezetet és szakmai szabadságot követelnek a kormánytól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában