Bölcsődék napja

2023.04.21. 11:15

A bölcsődei dolgozókat köszöntötték Gyöngyösön

Idén Szilváné Bogdány Rozáliát és Szabó Attilánét jutalmazta az önkormányzat munkájuk elismeréséül.

Sz. Sz. I.

Idén Szabó Attiláné (balról) és Szilváné Bogdány Rozália kapott elismerést

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Idén immár tizennegyedik alkalommal köszöntötte Gyöngyös önkormányzata a bölcsődék napja alkalmából a városi gyermekintézmények dolgozóit. A Mátra Művelődési Központban rendezett ünnepi eseményen dr. Kádas Tibor, a Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntőjében arról beszélt, hogy a bölcsődék fontossága és pótolhatatlansága megkérdőjelezhetetlen. 

– A magyarországi bölcsődék immár 171 éves múltra tekinthetnek vissza. A folyamatos fejlődés mutatja, hogy milyen fontos tevékenységet végeznek ezekben az intézményekben. Az 1828-ban Brunszvik Teréz által nyitott Angyalkert még inkább óvoda volt, mintsem bölcsőde, viszont elindított egy folyamatot - mondta. 

- Az első ilyen intézményt a Pesti Első Bölcsődei Egylet hozta létre Pesten 1852. április 21-én. Az Angyalkert megnyitása után három évtized kellett, hogy Gyöngyösön is megtörténjenek az előkészületek az első gyermekintézmény létrehozására. Az 1859-ben indult gyűjtésből befolyt összegből 1862. május 4-én nyílt óvoda Gyöngyösön. Adatokban hiányos időszak után 1965-től vannak biztos ismereteink a bölcsődéinkre vonatkozóan. A városban 1965-ben két bölcsőde működött: az egyik a mai Szent Bertalan úton, a másik pedig a Puskin úton. Ezek az intézmények építési szempontból nem feleltek meg még az akkori előírásoknak sem. Az 1965 és 1967 között épült Lokodi úti bölcsőde volt az első, amely már az építése tekintetében is megfelelt a kor követelményének. Majd 1970-től fokozatosan adtak át további három bölcsődét a városban, sorrendben a Visonta úti, a Jeruzsálem úti és a Dobó úti intézményt. Gyöngyös bölcsődéi a városi tanács helyett a Bugát Pál Kórház vezetése alá kerültek 1968-tól. Ez az intézmények működésére jó hatással volt, mert a nyersanyagbeszerzést, a karbantartást, a felújítási munkákat a kórház elvégezte. A gyöngyösi önkormányzat 1993 óta a fenntartója a város bölcsődéinek – fogalmazott dr. Kádas Tibor.

A bölcsődék napján minden évben két szakember munkáját ismeri el a gyöngyösi önkormányzat. Idén Szilváné Bogdány Rozália, a Dobó úti bölcsőde dajkája és Szabó Attiláné, a Jeruzsálem úti bölcsőde munkatársa részesült elismerésben. Hiesz György polgármestertől mindketten virágot, oklevelet és ajándékot vehettek. 

A Jeruzsálem úti tagóvoda műsorával színesített ünnepséget Hiesz György pohárköszöntője, majd állófogadás zárta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában