Hulladékgyűjtés

2023.04.21. 13:55

A kormányszóvivő is önkénteskedett: megtelt a konténer illegális hulladékkal Károlytárón + fotók

Kormányszóvivő, országgyűlési képviselő, vezérigazgató is csatlakozott a szemetet összeszedő önkéntesekhez.

Szabó István

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is zsákot ragadott Gyöngyösoroszi, Károlytárón

Forrás: - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Péntek reggel Károlytárón gyülekeztek azok az önkéntesek, akik az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) Tavaszi nagytakarítás kampányához csatlakozva azt tűzték ki célul, hogy a környéket megtisztítsák a szeméttől. 

Petényi Mirkó, az AÖFK kommunikációs igazgatója arról beszél portálunknak, hogy az idei a program harmadik éve. Mint mondta, az akciójuk egyre népszerűbb, idén a programon belül már 123 szervezett szemétszedő túra indult el az országban, amihez 68 szervezet csatlakozott. A kirándulók korábban sem nagyon szemeteltek, az illegális hulladéklerakás viszont nagy probléma, s ez nem csökken érdemben, tette hozzá Petényi Mirkó. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is csatlakozott a károlytárói akcióhoz. Mielőtt átvette volna a gyűjtőzsákot és a védőkesztyűt, arról beszélt portálunknak, hogy a magyar kormány számos intézkedést tesz azért, hogy hazánkban minél kevesebb legyen az illegális hulladék. 

– Egyrészt, a Tavaszi nagytakarítás is részben kormányzati támogatással megvalósuló program. Az elmúlt egy hónap eredményei már látszanak. Sok helyen sikerült ismét felszámolni a környezetünket elcsúfító illegális szemétlerakókat, megszabadítani erdeinket az eldobott hulladéktól. Ahogy véget ér ez a program, máris indul a következő, az egy héten át zajló TeSzedd akció. Ez is kormányzati támogatással valósul meg. A magyar kormány határozottan elkötelezett egy sokkal zöldebb és élhetőbb környezet kialakításában -mondta. 

- Ez a mi hazánk, fontos vigyáznunk rá, hogy mi is élvezhessük szépségét, és minél tisztábban tudjuk majd továbbadni a gyermekeinknek, unokáinknak. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként a kormány folyamatosan hoz és hajt végre olyan intézkedéseket, amelyek egyrészt egy sokkal tisztább Magyarországhoz, másrészt egy sokkal jobb levegőjű, zöldebb és élhetőbb környezethez vezethetnek. Része ennek például a faültetési-, a településfásítási program, valamint az újszülöttek erdeje projekt, amely során minden újszülött után legalább tíz fát ültetünk. Fókuszban van a vizeink tisztaságának megóvása, és természetesen az illegális hulladéklerakók felszámolása is. A kormány számára fontos a gyermekek bevonása is a környezetvédelembe. A nemzeti alaptanterv része, hogy megismerkedhessenek hazánk flórájával, faunájával. Ha ismerik az őket körülvevő környezetet, valószínűleg jobban is vigyáznak rá, tudatosabb felnőttek lesznek. Lényeges, hogy figyeljünk az újrahasznosítás lehetőségére, és a szelektív hulladékgyűjtésre is – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. 

Az AÖFK kampányához csatlakozott az Egererdő Zrt. is, a cég számos munkatársa jelen volt a takarításon. Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató elmondta, hogy az erdészet területén is folyamatosan jelenlévő probléma szemetelés.

– A zárt erdőtömbökben, a turistautak mentén, az erdei pihenőhelyeken javuló tendencia figyelhető meg, egyre kevesebb hulladékkal találkozunk. Úgy tűnik, a pandémia óta még tudatosabb természetjárók túráznak az erdőkben. A lakott területek környékén viszont komoly a baj. Rossz a helyzet a fő közlekedési utak és az erdészeti utak találkozásainál is. Ott időről időre felszaporodik az illegális hulladék. Rendszeresen kapunk bejelentést a hulladékradar-felületen, és a társhatóságoktól, a környezetvédelmi hatóságtól is érkeznek jelzések. Ha megállapítjuk, hogy a bejelentés tartalma valós, és a bejelentett hulladék valóban az Egererdő Zrt. vagyonkezelt vagy használt területén található, akkor gondoskodunk annak jogszabályok szerinti felszámolásáról. A vadkamerák is sokat segítenek. Volt már olyan eset, hogy hulladéklerakást rögzítettek, s a felvétel alapján tudtuk kideríteni az illető kilétét, illetve feljelentést tenni ellene. A kameráknak preventív szerepük is van, hiszen kitáblázzuk, hogy az adott hely kamerával megfigyelt terület. Szintén a megelőzést szolgálandó, a már említett közlekedési útvonalak találkozásánál sorompókat helyeztünk el, hogy az erdő területére ne tudják behozni a tilosban járók a szemetet – összegezte Dobre-Kecsmár Csaba. 

Horváth László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy fontosnak tartotta csatlakozni a pénteki szemétszedő túrához. 

– A  TeSzedd akcióban már sokadik éve gyűjtjük a szemetet, szokássá vált. Sajnos, a szemetelés is szokás. Elkeserítő képet mutatnak az árokba dobott energiaitalos dobozok, háztartási eszközök, és minden más. Az is elkeserítő, hogy ez a szemét újratermelődik. A Mátrában ez különösen zavaró. Nagyon szép ez a vidék, szeretnénk megtartani az értékeit, a természet tisztaságát, mert ez a mi közös jövőnk. Nagyon sokan látogatnak ide, a Mátrába érkezők száma az elmúlt években megduplázódott. Örömteli viszont, hogy azt látom, évről évre többen jövünk takarítani, egyesületek, civilek, magánszemélyek egyaránt. Remélem, egyszer majd kimegy a divatból a szemetelés – bizakodott Horváth László.


 





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában