Majális

2023.04.29. 15:31

Egymás után állítják a májusfákat falvainkban Hevesben is

Nem felejtik szép hagyományaikat falvainkban. Sok helyen közösen állítanak májusfát.

B. K.

Szép szokás fát állítani

Forrás: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

Sok településen állítanak májusfát a napokban, a hagyományokat őrizve. Terpesen arra buzdítanak mindenkit, hogy legyen részese április 30-án, vasárnap a közös díszítésnek a polgármesteri hivatal udvarán, a Május u. 1 szám alatt. Mindenki kap egy szalagot, amire írhat egy üzenetet a természetnek, vagy a kedvesének. A helyieket és a szomszédos településen élőket is szeretettel várják délután négy órára a helyszínre. 

Mátraballán a napokban készült el a helyiek májusfája a falu központjában. Itt is felkerültek a színes szalagok a speciális alkalmatosságra, hirdetve a tavasz beköszöntét.

A májusfa a fiatalság, az újjászületés és a szerelem szimbóluma. Jakab-fának is nevezik, mivel Szent Jakab vértanú napján állítják. A szép népszokásról a 15. századból valók az első feljegyzések, ám ennél valószínűleg sokkal régebbre nyúlik vissza a története.

A hagyomány szerint a májusfát április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vagy kora hajnalban díszítették. Voltak kisebbek és nagyobbak is, de általában mindegyikre színes szalagokat kötöztek.

Bodonyban is készülnek a lányok köszöntésére. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában