Táborok

2023.04.11. 17:25

Nincsenek egyszerű helyzetben a nyári szünetre készülő szülők Hevesben sem

A táborok kínálata széles, de mindenütt jelentős az áremelés.

Szabó István

Abasáron idén is lesz honvédelmi tábor

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Bő két hónapra vagyunk az iskolai tanév végétől. A nyári vakáció tizenegy hetében a szülőknek kell megoldani gyermekeik mindennapi felügyeletét. Remek megoldás erre egy-két hétig a nyári táborozás. Tóth Béla, a taborfigyelo.hu weboldal vezetője arról beszélt portálunknak, hogy a pandémia, majd az orosz-ukrán háború okozta világgazdasági válság több ponton megzavarta a táboroztatás 2020 előtt jól működő rendszerét.

– Sajnos, az infláció és az emelkedő megélhetési költségek miatt nem egyszerű szülői feladat a nyári időszak tervezése. Egyre többüktől halljuk, hogy a munkáltatók nem adnak hosszabb szabadságot a nyárra. A nagyszülők segíthetnek ilyenkor a legtöbbet a családnak, de sok helyen már nincsenek velünk, vagy távol laknak, esetleg fizikailag sincsenek abban az állapotban, hogy heteket töltsenek egy 8-10 éves gyerekkel. Ráadásul, a gyereknek gyerek a barátja, a legjobb, ha a fiatalok a kortársaikkal töltik a szabadidejüket. A tábori kínálat már most is hatalmas, de idén az emelkedő árak miatt kiemelten fontos, hogy korán foglaljanak táborhelyet a szülők gyermekeiknek. A nyári szünet kezdetére már jellemzően csak a drágább lehetőségek maradnak. Az elmúlt esztendőkben a nyári táborok árai stagnáltak. Várható volt, hogy ez a helyzet a végtelenségig nem tartható, és a díjaknak alkalmazkodni kell a piaci realitásokhoz. Ezért a táboroztatók helyzete sem könnyű, már most előre kell látniuk, miként alakulnak a költségeik a nyári időszakra. A vakációs lehetőségek díjai nagyrészt emelkednek, esetenként több mint 20 százalékkal is többet kell fizetni a gyerekek táborozásáért, mint korábban. A drágulás a táborok közel 80 százalékánál tetten érhető, de mértékük nagyban eltér. A helyzet pozitívuma, hogy a nyári szünet alatt a táborok rezsiköltségei közül a fűtés nem mérvadó, viszont akár az áram, akár a gyerekek étkezése, akár a bérleti díjak, állatkerti, múzeumi vagy strandbelépők díjai növekedtek, az alapanyagigényes vakációs lehetőségek költségeiről nem is beszélve. Az is jó hír, hogy az emelkedés egy része, egyes táboroknál az egésze megspórolható, ha a szülők korán foglalnak tábort. Ennek oka, hogy a legtöbb tábori lehetőséget előfoglalási kedvezménnyel hirdetik meg, ami az alapár 5-10, esetenként 15 százalékos mérséklését jelenti – foglalta össze Tóth Béla.

Nem úgy alakulnak egyelőre a nyári programok a Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület rózsaszentmártoni táborainál sem, mint a korábbi években, mondta Tóth István egyesületi elnök.

– A pandémia előtt a nyár minden hetén volt táborunk. Tavaly 5-6 hét telt így, ám ezt az évet még nem látjuk tisztán. Az idei vakáció 11 hetéből jelenleg 3 turnus biztos. Többekkel még egyezkedünk. Korábban például 8-10 zeneiskola is rendszeresen járt hozzánk. Most mind otthon szerveznek napközis tábort, mert a minimális 18 főt nem tudják kiállítani. A szülők ugyanis nem tudják, hogy a most esedékes előleg után nyáron be tudják-e fizetni a teljes összeget. Persze, van, ahol már töltődik a létszám, mert a fűtési szezon végéhez közeledve jobban látják a szülők, mit tervezhetnek a nyárra. Nagy probléma azonban, hogy amíg tavaly 42 ezer 500 forint volt gyermekenként egy öt éjszakás tábor, az most csak 69 ezerből jön ki. Ezt egyrészt az élelmiszerek árának emelkedése okozza. Ráadásul mi egyesületként működünk, piaci árat kell fizetnünk a gázért és az áramért is. Például a tűzzománcos foglalkozásnál hatalmas összeg a kemence működtetése. A kosárfonáshoz tavaly 2500 forintért vettünk egy kiló vesszőt, ez most 3850 forintba kerül. A nehézségek ellenére hirdetünk táborokat. A természetjáró-, a kézműves-, illetve idén először az Ősi mesterségek nyomában elnevezésű és tematikájú táborunkat is tervezzük. Utóbbiban a fazekasság, a kosárfonás, a bőrözés, a kürtőskalács és az ütőfás mézeskalács készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. Lesz gyógynövényismeret is, ennek során túra közben gyógynövényeket gyűjtünk, majd a táborban teát főzünk belőlük. Mintegy nyolc éves kortól bárkit tudunk fogadni. A foglalkozásokat az egyesületünk tagjai vezetik, akik rendszerint pedagógusok. A nagy problémát ott látjuk, hogy azokkal a gyerekekkel mi lesz, akiknek nem lesz lehetőségük táborozni? Sajnos, elég sokan lesznek ilyenek – vélekedett Tóth István.

Szabó Zoltán, a Parádfürdői Kaland-Vár Ifjúsági Tábor és Oktatóközpont táborvezetője arról számolt be, hogy már van érdeklődés a táboraik – lovag-, kreatív-, illetve természetjáró táborok – iránt. Mint mondta, létszámban már egészen jól fel vannak töltve az alkalmak, óvodás korútól középiskolásig fogadnak gyerekeket. Viszont, nekik is kellett árat emelni. Van pedagógus, aki évek óta hozzájuk viszi a gyerekeket, de nagyon soknak tartja az áremelést. Szabó Zoltán annyit fűzött ehhez: csak a kenyér ára több mint kétszerese lett a tavalyinak.

Már lehet jelentkezni a hagyományos abasári honvédelmi táborba is. Az iskola udvarán tölthető egy hét alatt a helyi és környékbeli tizenkét és tizenöt év ­közötti iskolások nemcsak tartalmasan tölthetik a vakáció egy részét, de igazi csapattá is kovácsolódhatnak, közölte Kazsu Attila polgármester. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában