Szemetelés

2023.05.10. 10:23

Mindig van lejjebb: az út közepére borították a szemetet Vécs határában

Az illegális hulladék nehezen minősíthető lerakói már arra sem vették a fáradságot, hogy az árokba lökjék a szennyüket.

Sz. Sz. I.

Szó szerint, ahol álltak, ott borították le a hulladékhegyet az elkövetők

Forrás: Vécs önkormányzata/Facebook

Ismét bebizonyosodott, hogy nem minden embertársunk való e bolygóra, fogalmaz sarkosan Vécs önkormányzata a közösségi oldalán egy kirívó szemetelés kapcsán. Közlésük szerint a községtől Domoszló felé vezető, a csonka-part és a barackos közti útszakaszon talált illegálisan elhelyezett hulladék ügyében a feljelentés megtörtént. Mint írják, a kiérkező rendőrök helyszíni szemlét tartottak, a nyomokat rögzítették. Bízunk a nyomozás eredményes lefolytatásában, teszi hozzá a vécsi önkormányzat.

Portálunkon korábban már többször beszámoltunk az ilyen esetekre vonatkozó, bő két éve megszigorodott szabályokról – meghatározott esetekben már börtönbüntetés is kiszabható az elkövetők ellen. 

A 2021. évi II. törvény rendelkezései szerint tilos a hulladékot felhalmozni, a szabályoktól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni. A hulladék tulajdonjogát másra átruházni csak jogszabály szerinti feltételekkel lehet. A feltételeknek nem megfelelő hulladékátadás, átruházás nem eredményez tulajdonváltozást, a hulladék eredeti tulajdonosa és az átvevő birtokos egyetemlegesen felelős a hulladék kezelésért. 

Aki ezeket a szabályokat megsérti, bűntettet követ el. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha engedély nélkül vagy a hatóság által nem engedélyezett helyen végez hulladékgazdálkodási tevékenységet, vagy a hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, és az alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő veszélyeztetésére. A büntetés súlyosabb, azaz egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes vagy különösen jelentős mennyiségű, tíz tonnát vagy száz köbmétert elérő hulladékra, illetve különös visszaesőként követik el. 

Sajnos, mint a vécsi eset is rámutat a többi mellett, a jogszabály ismeretének hiánya, de talán sokkal inkább a nemtörődömség miatt továbbra is hegyekben áll az illegális szemét szerte vármegyénkben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában