Szolidaritás

2023.06.09. 10:56

A recski iszapömlés hírére megmozdultak a sirokiak és a kerecsendiek, segítenek

A tegnapi térségünkben pusztító villámárvizekről szóló hírekre egy ország kapta a fel a fejét. Néhány településről azonnal indult a segítség a bajban lévőkhöz.

B. K.

1600 homokzsákkal indultak Recskre

Forrás: Ládi László/Agria Tv Bt

A Recsket sújtó tegnapi villámárvíz képsorait látva néhány településen azonnal önkéntes segítő  csapatok verbuválódtak és a katasztrófavédelemmel egyeztetve elindultak menteni, ami menthető. Tuza Gábor, Sirok polgármesterétől megtudtuk, hogy hat személlyel, 1600 homokzsákkal indultak Recskre, ahol a település kritikus részein az esti órákig ott segítettek, ahol tudtak.

Kerecsendről Sári László polgármester jelzésére mindkét helyi polgárőr szervezetből azonnal jelentkeztek önkéntesek. Tizenöten indultak el, és vettek részt a károk mérséklésében. Sári Lászlótól megtudtuk, hogy az esti órákra jelentősen csökkent az árszint a veszélyeztetett részeken. A Hunyadi utcát lezárták, ott azóta is folyamatos a takarítás. Az itt élő, menekülni kényszerülő családokat ideiglenesen biztonságosan elszállásolták.

Hívtuk telefonon Nagy Sándort, Recsk polgármesterét is, aki szabadságát megszakítva épp útban van hazafelé Olaszországból. Annyit tudtunk meg tőle, hogy az itthoni hírekről értesülve, azonnal útnak indult, és telefonon próbált-próbál koordinálni minden lehetséges módon. Tegnap óta nem sokat aludt. Mivel motorral indult útnak, várhatóan ma kora délután ér haza. 

Mátraderecskén Forgó Gábor lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy a tegnapi villámárvíz az emberéletek biztonságát nem veszélyeztette, ugyanakkor rávilágított arra, hogy a település mélyebben fekvő részein a jelenlegi csapadékvízelvezető rendszer nem elégséges. Záportározóra van szükség, hogy ilyen hatalmas mennyiségű csapadék elvezethető legyen.  

A történtekkel kapcsolatban megkérdeztük Horváth Lászlót, a térség országgyűlési képviselőjét is, aki a gyöngyöstarjáni és a recski tragédiáról később ad részletes tájékoztatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában