Nyelvtanulás

2023.07.04. 09:20

Dél-koreaiak, japánok, amerikaiak tanulnak magyarul Egerben + fotók

A cél a magabiztos, folyékony magyar nyelvű kommunikáció segítése.

M. H.

Dél-koreai, amerikai, japán, cseh és szlovén hallgatói is vannak a magyart mint idegennyelvet oktató, kéthetes „Eger Nyári Egyetemnek”, melyet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központja rendez meg július 3-14. között Egerben – írja az EKKE honlapján. A cél a magabiztos, folyékony magyar nyelvű kommunikáció segítése és Eger helyi értékei, valamint a szélesebb magyar kultúra bemutatása, megismertetése.

A résztvevőket a Líceum Kápolnájában tartott megnyitón dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor köszöntötte, elismerve, hogy a kíváncsiságon túl a jelentkezők komolyan elszánták magukat arra, hogy tágítsák a saját látókörüket. A magyar nyelvi program kapuként szolgál hazánk gazdag örökségéhez, hagyományaihoz. A nyári egyetem hallgatóinak lehetőségük lesz elmerülni a magyar kultúrában, történelemben, zenében, gasztronómiában, s megismerhetik Eger és a környék lenyűgöző szépségeit is.

Az egyetem vezetője röviden szól arról, hogy a nagy hagyományokra építő Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mely területeken kínál képzést az érdeklődőknek. Az oktatás során az intézmény számára fontos a katolikus értékek átadása és a hallgatók személyiségfejlesztése is.
– A fentieknek megfelelően a nyári egyetem résztvevői magas színvonalú szolgáltatást kapnak nálunk, s az „Eger Nyári Egyetem” változatos, tartalmas programjait élvezhetik – húzta alá dr. Pajtókné dr. Tari Ilona.

A szervező Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központ vezetője, Majorosné Kovács Györgyi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a nyári egyetemmel egy közös, nyelvi, kulturális és baráti utazás kezdődik el. A jelentkezőket előzetes nyelvi felmérés alapján három csoportba osztották, a kurzusban mintegy tíz eszterházys oktató vesz részt.

A nyári egyetemet nem véletlenül szervezték az Egri Bor Ünnepe idejére, ám a borkultúra iránt érdeklődők a fesztivál mellett egyéb borkóstoló programon, pincelátogatáson és kiránduláson is részt vesznek. Szintén hangsúlyos elem a programban az Egri Vár története és a XVI. századi végvári katonai hagyományok, valamint az Eger környéki fürdőkultúra és a Bükk természeti értékeinek megismerése.

S hogy miért tanulnak a messzi országokban magyart idegennyelvként? Erre adott választ a dél-koreai Szöülban működő Hankook University of Foreign Studies professzora Dr. Yoo Jinil. Kiemelte: Szöulban 1988-ban alapítottak magyar tanszéket, s az eltelt 35 év alatt igen sokan választották ezt az irányt, egykori hallgatóik dél-koreai cégek gyáraiban helyezkedtek el. A Hankook Egyetemen jelenleg egy évfolyamon csaknem 40 diák tanul magyarul, a tanszéknek összesen mintegy 150 hallgatója van, s a magyar mint idegennyelv oktatása egyre népszerűbb, mert sokan kívánnak Magyarországon dolgozni.

A professzor aláhúzta, hogy a covid miatt eddig online kurzusokon tanulták a magyar nyelvet, s most nagyon hálásak azért, hogy lehetőségük van a jelenléti képzésre Magyarországon, az „Eger Nyári Egyetemen”. Azt remélik, hogy a hallgatók az intenzív két hét alatt nagyon sokat fejlődnek és megismerik a magyar kultúra kincseit – fogalmazott Dr. Yoo Jinil. A „Hungarian Language and Culture Summer Course” keretében napi 6-, egyenként 45 perces órán zajlik a képzés, kis létszámú csoportokban. A résztvevők a nyelvtudás fejlesztésén és a számos élményen túl 3 ECTS kreditet biztosító tanúsítvánnyal gazdagodnak az egri nyári egyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában