Fertőzés

2023.07.06. 08:09

Hevesben marad az afrikai sertéspestis miatti korlátozás

Hevesben még nem, máshol csökkent az afrikai sertéspestis terjedésének kockázata.

T. B.

Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését, közölte a NÉBIH. A szervezet szerint ez is igazolja, célravezetőek az állategészségügyi hatóság ASP felszámolása érdekében hozott intézkedései. Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága (PAFF) döntése révén jelentősen mérséklődött a kockázati területek nagysága Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Lassult a vírus terjedése, továbbá a fertőzött terület egy jelentős részén olyannyira visszahúzódott, hogy az ASP jelenléte ott már nem igazolható.

A változás rendkívül kedvező a magyar állattenyésztők, élelmiszer előállítók és vadgazdálkodók számára, ugyanis a közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házisertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznó testet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá átminősített területekről a jövőben a házisertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat – az eddigi ártalmatlanítás helyett – belföldön feldolgozzák, felhasználják.

Heves megyében nem ilyen kedvező a helyzet, noha lecsökkent az ASP-s vaddisznók száma. A vármegye egésze továbbra is fertőzött területnek, túlnyomó része pedig szigorúan korlátozott területnek számít. A legszigorúbb intézkedés csak néhány, a Jászságtól északra fekvő, az M3-tól délre eső vadgazdálkodási körzetet nem érint, illetve Kompolt-Nagyút környékét. A hegyvidéki területen a vaddisznóállomány sűrűsége négyzetméterenként fél és öt közé esik, de több helyen nulla és fél közé esik ott is, illetve Dél-Heves keleti részén.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában