Vizsgálat

2023.08.04. 09:45

Kisebbek idén az ivadékhalak a Tisza-tóban

Jól tápláltak, de az átlagosnál rövidebb méretűek az idei csukák és keszegek.

Tóth Balázs

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. július utolsó napjaiban ismét megvizsgálta, mennyit nőttek a halivadékok az elmúlt egy hónapban. A mintavétel során összesen 18 halfaj, 415 egyedét fogták ki. Beszámolójuk szerint már a korábbi mérésekből is látszott, hogy vélhetően a szokásosnál hűvösebb tavasz és nyárelő miatt az ivadékok átlagos mérete elmarad a tízéves átlaghoz képest, mely alól egyedüli kivételt csupán a dévér jelentett.

Az idei csukák átlagos mérete most 133 milliméter, a Tisza-tavon ilyenkor jellemző 160 milliméter helyett, a bodorka 34,5 milliméter (évtizedes átlag 37 milliméter), a vörösszárnyú keszeg 30 milliméter (évtizedes átlag 32 milliméter), a balin 49,4 milliméter (évtizedes átlag 52 milliméter), a dévér 42,3 milliméter (évtizedes átlag 39 milliméter). A kisebb átlagos testhossz ellenére az ivadékok szépen fejlődnek, a vizsgált egyedek szemlátomást jól tápláltak és egészségesek voltak.

Nem először fordult elő, hogy a tisztán állóvízi környezetből tipikus folyóvízi halakat sikerült fogni, ezúttal két darab jászkeszeg mellett egy szilvaorrú keszeg fiatal példánya is hálóba került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában