Boldogság

2023.09.07. 10:34

A mosolygós szalamandrával a Bükkben is találkozhatunk

A foltos szalamandra különlegessége mosolyból és egyedenkénti egyéni mintázatból is adódik.

Hornyák Réka

Mosolygós foltos szalamandrát fotóztak a Bükkben. A foltos szalamandra az Északi-középhegységben, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben, illetve az Őrségben fordul elő. Kicsiny maradványpopulációi azonban élnek a Visegrádi- és a Budai-hegységben is, ez utóbbiról 2008-ban szereztek tudomást a szakemberek – olvasható a a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán. 

A faj a nyirkos, árnyékos, idősebb faállományú lomberdőket kedveli. Főleg éjszaka aktív, de borús időben napközben is látható. Feltűnő citromsárga, narancssárga, esetenként narancsvörös foltjaival mérgező bőrváladékára hívja fel a figyelmet, ami az ember bőrével érintkezve, irritációt okoz. 

A szalamandra-mosoly állandó jelenség, mindig mosolyognak. Emellett tökéletes biológiai órája is van, tudják, érzik, hogy jön az ősz. A tavasszal született lárvák ilyenkor elhagyják víz alatti otthonukat, amely leggyakrabban egy hűs hegyi patak lecsendesedő, mélyebb vizű medencéje. Felöltik sárga foltos ruhájukat, elhagyják kopoltyúbojtjaikat és áttérnek a szárazföldi életmódra. A szalamandrákkal akár személyes barátságot is köthetünk, ugyanis minden példánynak egyedi mintázata van. 

A foltos szalamandra védett állat, vigyázzunk erdeink eme különleges lakójára – hívja fel a figyelmet az Aggteleki Nemzeti Park a Facebook oldalán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában