Változás

2023.10.01. 09:55

Már él az új orvosi ügyeleti rendszer: ide mehetnek a betegek a vármegyében

Az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer október 1-től lépett érvénybe. Mutatjuk, vármegyénk melyik térségéből hová lehet menni, ha betegség üti fel a fejét az ügyeleti időben.

Szabadi Martina Laura

A hatvani Albert Schweitzer Kórház

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet is közzé tette Facebook oldalán az új ügyeleti rendszerről szóló hírt, amely októberrel élesedett. Vasárnaptól az Országos Mentőszolgálat látja el Heves vármegyében is az alapellátási ügyeletet. Hatvanban a helyszínt a hatvani kórház szakrendelője biztosítja az ügyeleti idő alatt, azaz hétköznap 16 és 22 óra között illetve hétvégén és ünnepnapokon 8-14 óráig, továbbá ez időn túl az éjszakai ügyeletet is biztosítják, de természetesen hívható is az ügyelet a 1830-as telefonszámon.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet látja el a betegeket a jelzett ügyeleti időben, Gyöngyösön pedig a Bugát Pál Kórház. Hevesen a Hevesi Rendelőintézetben kérhetnek ellátást, Pétervásárán pedig az egészségügyi központban, ám itt éjszakai ellátás nincs.

Győrfi Pál legutóbbi nyilatkozata szerint Heves vármegye öt pontján találnak majd a betegek úgynevezett háziorvosi ügyeletet. Éjszaka pedig négy telephelyen működik majd az ügyelet, de azt tanácsolják, hogy akinek valamilyen komoly egészségügyi problémája akad, az – mielőtt elindulna bárhová –, tárcsázza a 1830-as telefonszámot. E számon olyan egészségügyi szakember fogadja a hívást, aki ha kell, telefonon segít, ha kell, akkor ügyeletet küld a beteg lakására, akár a legkisebb faluba is. Ha kell, akkor az ügyelet kimegy hozzá, és ellátja a beteget. Ha még nagyobb a baj, akkor pedig azonnal akár mentőt is tud riasztani – például egy infarktusgyanú esetén. Bármelyik telephelyre gyermekkel is be lehet menni, de van közvetlen gyermekügyelet is Egerben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában